Procedure geopend tegen TTB-voorzitters na uitingen over chemische wapens

21 oktober 2022
  • Turkije

Het Openbaar Ministerie van Ankara heeft een procedure geopend tegen het hoofd van de Turkse Medische Vereniging (TTB), Şebnem Korur Fincancı. De gerenommeerde forensisch wetenschapper en winnaar van de Hessische Vredesprijs 2018 wordt beschuldigd van het voeren van propaganda voor een “terroristische organisatie” en het schenden van het beruchte artikel 301. De zogenaamde Turksheidsparagraaf regelt de “belediging van de Turkse natie, de staat van de Turkse Republiek en de instellingen en organen van de staat”.

De achtergrond van het in hoog tempo gestarte onderzoek zijn de verklaringen van Fincancı in een programma op de Koerdische tv-zender Medya Haber over het vermeende gebruik van chemische middelen voor oorlogsvoering door het Turkse leger tijdens de invasie van de Koerdische regio van Irak (Zuid-Koerdistan) ). In het woensdag uitgezonden programma beschreef de arts haar indrukken van video-opnames waarop twee guerrillastrijders te zien zijn na contact met giftige stoffen. Volgens de Volksverdedigingskrachten (HPG) leden de getroffenen aan verlamming van het zenuwstelsel en de luchtwegen, evenals aan geheugenverlies.

Fincancı zei dat de vertoonde symptomen duidden op het gebruik van zenuwgas in strijd met de Chemical Weapons Convention (CWC) en riep op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek. Muhammed Levent Bülbül, parlementslid voor de rechts-extremistische MHP (Erdogan’s AKP-coalitiepartner), nam donderdag de doktersverklaringen in het Turkse parlement over en beschuldigde haar van “minachting voor de staat”. Bülbül beschreef de TTB als “de spreekbuis van de PKK”, en haar leden mogen geen “Turken” worden genoemd. “Echte en oprechte Turkse artsen zouden nooit verraad plegen en zouden nooit verraders steunen”, zei Bülbül. Wetshandhavingsinstanties moeten onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat iedereen die schuldig is bevonden aan verraad in verband met beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens door Turkije, wordt gestraft.

In het programma Medya Haber bekritiseerde Şebnem Korur Fincancı ook het feit dat een delegatie van de medische vredesorganisatie IPPNW onlangs de toegang werd ontzegd tot de regio’s in Zuid-Koerdistan die getroffen zijn door Turkse chemische wapenaanvallen. Voormalig VN-inspecteur voor biowapens Dr. Jan van Aken uit Duitsland en Dr. Josef Savary, voorzitter van IPPNW Zwitserland, was eind september in de regio om beschuldigingen te onderzoeken dat Turkije het verbod op chemische wapens overtrad in zijn oorlog tegen de PKK. De autonome regering van het KRI had echter een onderzoek ter plaatse verhinderd. Volgens een rapport heeft de delegatie nog steeds bewijs dat wijst op het gebruik van traangas en geïmproviseerde chemische middelen zoals chloorgas.

Lange gevangenisstraf mogelijk indien aangeklaagd

De beschuldiging van vermeende terreurpropaganda bestaat uit het feit dat Fincancı de beschuldigde verklaringen aflegde aan een “spreekbuis van de terroristische organisatie”. Als er een aanklacht tegen de arts wordt ingediend, riskeert ze een lange gevangenisstraf.