Hoofd van de Medische Vereniging gearresteerd vanwege uispraak over gifgas

26 oktober 2022
  • Turkije

Forensisch wetenschapper en voorzitter van de Medische Vereniging (TTB) Şebnem Korur Fincancı werd gearresteerd in Istanbul. Korur Fincanci is tevens bestuurslid van Stichting Mensenrechten in Turkije (TIHV). Dit verklaarde via Twitter: “De TTB-voorzitter en bestuurslid van onze stichting, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, werd onrechtmatig gearresteerd. Ze moet onmiddellijk worden vrijgelaten.”

Terreurprocedure na agitatie MHP

Tegen de winnaar van de Hessische Vredesprijs 2018 is een onderzoek gestart nadat ze had gesproken over aanwijzingen voor het gebruik van zenuwgas en had opgeroepen tot een onderzoek naar de symptomen die stervende guerrillastrijders op video’s lieten zien. Ze wordt ervan beschuldigd propaganda te hebben gevoerd voor een “terroristische organisatie” en het beruchte artikel 301 te hebben geschonden. De zogenaamde ”Turksheidsparagraaf’ regelt de “belediging van de Turkse natie, de staat van de Republiek Turkije en de instellingen en organen van de staat”.

De procedure is blijkbaar gestart op instigatie van de extreemrechtse MHP, coalitiepartner van de AKP. MHP-parlementslid Muhammed Levent Bülbül beschuldigde Fincancı van “het kleineren van de staat” en beschreef de TTB als “de spreekbuis van de PKK”, wiens leden geen “Turken” mogen worden genoemd. “Echte en oprechte Turkse artsen zouden nooit verraad plegen en zouden nooit verraders steunen”, zei Bülbül. Wetshandhavingsinstanties moeten onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat iedereen die schuldig is bevonden aan verraad in verband met beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens door Turkije, wordt gestraft.

IPPNW publiceert rapport over gebruik van chemische wapens door Turkije in Noord-Irak