Voorzitter Duitse Medische Vereniging eist vrijlating van professor Fincancı

28 oktober 2022
  • Duitsland

De voorzitter van de Duitse Medische Vereniging (Bundesärztekammer-BÄK), Dr. Klaus Reinhardt, stuurde een brief aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarin hij de onmiddellijke vrijlating eiste van de voorzitter van de Turkse Medische Vereniging Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı.

Reinhardt veroordeelde de arrestatie van Fincancı en schreef: “Ik verzoek u dringend om professor Şebnem Korur Fincancı onmiddellijk vrij te laten. De arrestatie van professor Fincancı is een aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting en medisch zelfbestuur. Artsen zetten zich in voor het welzijn van de samenleving als geheel. Deze houding vormt de kern van het zelfbeeld van de geneeskunde. Fincancı erkent, net als anderen, het feit dat medisch handelen onlosmakelijk verbonden is met belangenbehartiging van de mensenrechten. Het is de plicht van elke arts om mogelijke mensenrechtenschendingen aan de orde te stellen.”

Fincancı werd gearresteerd nadat ze had opgeroepen tot een onderzoek naar het vermeende gebruik van chemische wapens tegen de guerrillastrijders door het Turkse leger.