Politie vuurt een kogel af op HDP kamerlid Hasan Özgüneş

30 oktober 2022
  • Noord-Koerdistan

De Turkse politie, die niet nieuw is bij aanvallen op afgevaardigden van de Democratische Volkspartij (HDP), ging zaterdag een stap verder.

Op de viering van de benoeming van een beheerder van de gemeente Cizre, vond een uiterst gevaarlijke ontwikkeling plaats met een directe “doodsbedreiging” tijdens de persconferentie die werd bijgewoond door HDP-afgevaardigden Hasan Özgüneş en Nuran İmir. Tijdens de persconferentie, die ondanks de politieblokkade werd gehouden, werd een kogel afgevuurd op HDP Şırnak-plaatsvervanger Hasan Özgüneş.

Op de opgenomen video’s is duidelijk te zien dat het een politieagent was die de kogel afvuurde op de HDP-agent.

Eerdere aanval

In de marge van een geplande demonstratie naar aanleiding van het begin van de internationale samenzwering van 9 oktober 1998, heeft de Turkse politie zondag met geweld parlementariërs en mediamedewerkers aangevallen in het Yüksekova-district van Hakkari. HDP-parlementslid Habip Eksik werd in het gezicht geslagen en over de grond gesleept, met een bloedende neus. Ook zijn fractiegenoot Sait Dede werd aangevallen.

De Koerdische politicus liep een dubbele beenbreuk op door gerichte klappen met wapenstokken. Hij raakte ook gewond door slagen in het gezicht. Hij werd met spoed geopereerd.