In Iran gearresteerde HDP-lid begint doodsvasten tegen schendingen van rechten

31 oktober 2022
  • Iran

Mehmet Birdal, lid van de Democratische Volkspartij (HDP), werd eind augustus veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf in Iran nadat hij was gearresteerd tijdens een bezoek voor zakelijke doeleinden. Het Strafhof van Maku veroordeelde Birdal voor “lid zijn van de PKK en de PJAK”, “hulp aan de PKK”, “samenwerken met vijandelijke groeperingen”, “propaganda uitvoeren voor een terroristische organisatie” en “een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid”.

In een brief aan zijn familie zei Birdal, die gevangen zit in de gevangenis van Maku, dat hij zich zal dood vasten door zijn lippen dicht te naaien uit protest tegen de schending van zijn rechten.

De familie Birdal roept op tot publieke bewustwording en actie voor de vrijlating van de Koerdische politicus, wiens brief als volgt luidt:

“Nadat ik in Iran was vastgehouden, werd ik in voorlopige hechtenis genomen en naar de gevangenis gestuurd na een verhoor door de inlichtingendienst dat 49 dagen duurde. Na 6 maanden hechtenis werd ik veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf in een showproces, zelfs zonder voor een rechter of openbare aanklager te zijn gebracht. Aangezien ik 4 verschillende straffen kreeg voor 4 verschillende aanklachten, heeft de Iraanse rechtbank besloten tot de executie van slechts één van hen volgens de Iraanse wetten, en dat is 4 jaar. Tijdens deze periode van 15 maanden werd ik verbannen naar de gevangenissen van Urmia, Negeê en Maku vanwege mijn reactie op verschillende schendingen van rechten.

Ik verblijf momenteel in de Maku-gevangenis. Ik ging in beroep bij een hogere rechtbank en mijn straf werd met 1/6 verminderd tot 3 jaar en 4 maanden. Volgens de wet kreeg ik het recht om te worden vrijgelaten als ‘azadi meşrud’ (gevangene die een derde van een straf uitzat). Mijn aanvraag werd echter willekeurig afgewezen. Bovendien ben ik niet behandeld voor de gezondheidsproblemen die ik in deze periode heb ervaren.

Mijn familie mag me niet bezoeken en mijn rechten worden geschonden. Aangezien al mijn beroepen tegen de problemen en schendingen van rechten waarmee ik te maken heb gehad onbeantwoord zijn gebleven, kondig ik aan dat ik zal vasten tot de dood volgt door mijn lippen dicht te naaien en ik zal het niet beëindigen totdat mijn ‘Azadî Meşrud’-recht is verleend.”