Vandaag is het Wereld Kobanê Dag

1 november 2022

Na de aanvallen van ISIS op Kobanê in 2014 hebben veel schrijvers, kunstenaars, academici, activisten, historici, journalisten, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en parlementsleden een verklaring ondertekend om hun solidariteit met de stad te betuigen en humanitaire hulp voor haar inwoners te eisen. Duizenden mensen gingen in veel landen over de hele wereld de straat op om hun steun te betuigen aan Kobanê in zijn strijd tegen de Islamitische Staat.

De EU-Turkije Civic Commission (EUTCC) en het Peace Camping-initiatief tegen ISIS hebben een petitie gelanceerd om op te roepen tot “wereldwijde mobilisatie voor Kobanê en de mensheid”. 130 bekende mensen tekenden de petitie in de eerste vier dagen. De 130 internationale ondertekenaars, waaronder de Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky; Adolfo Perez Esquive, Nobelprijswinnaar voor de Vrede 1980-Argentinië; Bisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1984 en Michel Roland, voorzitter van Médecins du Monde, riepen op tot een wereldwijde demonstratie tegen ISIS voor Kobanê en voor de mensheid.

In de verklaring schreven de ondertekenaars: “De zogenaamde internationale coalitie om ISIS te bestrijden heeft niet voldaan aan hun echte internationale wettelijke verplichtingen. Sommige van de landen in de coalitie, met name Turkije, behoren tot de financiële en militaire supporters van de ISIS-terroristen in Irak en Syrië. Als de wereld democratie in het Midden-Oosten wil, moet ze het Koerdische verzet in Kobanê steunen. We moedigen mensen over de hele wereld aan om hun solidariteit met Kobanê te tonen. Ga de straat op en demonstreer.”

Op 1 november 2014 gingen miljoenen mensen over de hele wereld de straat op om hun solidariteit te betuigen met het heroïsche verzet van Kobanê.

Sindsdien wordt 1 november gevierd als Wereld Kobanê-dag.