Protest in Göttingen tegen Turkse chemische wapens in Koerdistan

2 november 2022
  • Duitsland

Dinsdagmiddag liet een groep van ongeveer 15 activisten gekleed in witte beschermingspakken gele rookbommen tot ontploffing brengen bij de Goettinger Gänseliesel. Op folders en een spandoek met de inscriptie “We zien uw misdaden – stop het Turkse gebruik van chemische wapens in Koerdistan”, hekelen de activisten het gebruik van verboden chemische wapens in het noordoosten van Syrië en Başur (Noord-Irak).

“Als onderdeel van de Europese campagne Defend Kurdistan en het netwerk Women Defend Rojava veroordelen wij de Turkse agressieoorlog in Koerdistan en in het bijzonder het gebruik van chemische wapens”, zei woordvoerster Maike. “De zelfbesturende gebieden van Noordoost-Syrië – bekend als Rojava – en Başur zijn het resultaat van een democratische vrouwenrevolutie. Meest recentelijk was het vooral het offensief van het op een na grootste NAVO-leger, Turkije, in Başur en hun dagelijkse drone-aanvallen in de autonome Koerdische regio’s die veel doden veroorzaakten”, meldde Maike.

De activisten wilden de aandacht vestigen op het bezettingsoffensief dat het Turkse leger op 14 april lanceerde, waarbij ook chemische wapens worden ingezet tegen de defensie-eenheden en de burgerbevolking. Ze bekritiseerden verder het feit dat er tot nu toe geen internationale gevolgen zijn vastgesteld: “De lidstaten van de OPCW [Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens], inclusief de Bondsrepubliek Duitsland, hebben alle middelen om een ​​lang gevraagd onderzoek te starten, aangezien er een oorlogsmisdaad is gepleegd. Ze weigeren echter, omdat ze niet met Turkije als bondgenoot willen rotzooien en daarom de dood van veel mensen accepteren – en dat het democratische project Rojava zal worden vernietigd.”

Gisteren, 1 november, vond een internationale demonstratie plaats onder hetzelfde motto in Den Haag, de zetel van de OPCW. 1 november, “Wereld Kobanê Dag”, is van groot belang voor de regio. Op “Wereld Kobanê-dag” herdenkt men het verzet van de bevolking en de Volks-/Vrouwenverdedigingseenheden in het kleine grensstadje Kobanê tegen de terroristische milities van de zogenaamde “Islamitische Staat” in 2014. Dezelfde bevolking die wordt gebombardeerd door het Turkse leger vandaag.

“We tonen solidariteit met de strijd voor vrijheid, democratie en vrouwenbevrijding in Koerdistan. We groeten de vrijheidsstrijders die IS hebben verslagen en zich vandaag verzetten tegen de Turkse agressie”, zei Maike.

De actie in Göttingen verwees ook naar de oproep van de campagne “Verdedig Koerdistan” voor 30 november, de VN-dag om alle slachtoffers van chemische oorlogsvoering te herdenken. Over de hele wereld zullen meer protesten volgen.