Wereld Kobanê-dag in Noord-Koerdistan

2 november 2022
  • Noord-Koerdistan

Ondanks massale repressie hebben er tal van acties op Wereld Kobanê Dag plaatsgevonden in Noord-Koerdistan.

Het centrale motto was “We lopen naar de vrijheid met de geestkracht van Kobanê”.Talloze acties vonden ook plaats in Noord-Koerdistan op Wereld Kobanê-dag. Onder andere in Amed, Êlih, Wan, Colemêrg, Riha, Dîlok, Meletî, Şirnex, Dersim en Mêrdin werden ondanks de repressieve sfeer betogingen gehouden, waarbij de strijd om Kobanê in 2014 werd gelijkgesteld met de algemene hoop op bevrijding. “We rennen naar de vrijheid met de geest van Kobanê” was het centrale motto van de acties die werden georganiseerd door de Democratische Volkspartij (HDP) en maatschappelijke organisaties.

In Amed verzamelden talrijke mensen zich in de districten Rezik (tr. Bağlar) en Ofis en scandeerden “Bijî berxwedane Rojava” (Lang leve het verzet in Rojava) en “Jin Jiyan Azadî” (Vrouwen, Leven, Vrijheid) en riepen leuzen tegen het gebruik van chemische wapens door het Turkse leger in Amed de guerrillagebieden in Zuid-Koerdistan. Na de demonstraties werden verklaringen afgelegd in het Koşuyolu Park. De voorzitter van de provinciale vereniging van HDP, Zeyyat Ceylan, zei: “Het verzet van Kobanê was het verzet van de mensheid. Daarom stond het volk achter deze strijd. De inspanningen van ISIS waren tevergeefs. Net zoals de IS-mentaliteit destijds faalde en dit verzet zich heeft verspreid, zo zal ons verzet vandaag de dag ook leiden tot vrede in Turkije. We gedenken met respect en liefde degenen die hun leven hebben gegeven voor dit doel. We veroordelen opnieuw de IS-mentaliteit. In ieder geval zullen vrede en menselijke waardigheid zegevieren. Bij deze gelegenheid vieren we Wereld Kobanê-dag.”

Wereldwijd succes geleid door vrouwen

HDP-parlementslid Remziye Tosun wees op de politieblokkades en zei: “Zoals altijd zijn we overal geïsoleerd. Waar moeilijkheden en vervolging zijn, zal echter altijd weerstand zijn, zoals in Kobanê. De IS-aanval op Kobanê werd onder leiding van vrouwen verslagen. Erdogan zei destijds: “Kobanê is gevallen, het zal vallen.” Maar zijn droom werd verbrijzeld en Kobanê’s verzet verspreidde zich over de hele wereld. Nu wil hij wraak nemen voor Kobane op iedereen die democratie wil. In deze context werden onze medevoorzitters en tal van andere leden w gevangengezet omdat bekend is dat tijdens de strijd voor Kobanê een filosofie zich heeft verspreid die over de hele wereld succes heeft geboekt en onder leiding van vrouwen een internationaal voorbeeld is geworden.”

Remziye Tosun (HDP) voor het mensenrechtenmonument in Amed (Tr. Diyarbakir)

‘Jin Jiyan Azadî’ zal overal succesvol zijn

De succesvolle strijd om Kobanê is een voorbeeld dat de AKP/MHP-regering bang maakt, legde Tosun uit. Ook vandaag wil de regering alle democratische stemmen het zwijgen opleggen: “Enkele dagen geleden arresteerde de regering negen journalisten om te voorkomen dat ze de waarheid zouden rapporteren. Şebnem Korur Fincancı werd opnieuw gearresteerd om te voorkomen dat het gebruik van chemische wapens aan het licht zou komen. Vanaf hier zeggen we nogmaals dat we strijden voor een waardige vrede op alle niveaus. We zullen onze strijd voortzetten met de filosofie waarmee we in het verzet in Kobanê zijn geslaagd. Onze vijanden zullen gaan, wij zullen blijven. Net zoals de slogan ‘Jin Jiyan Azadî’ overal aansloeg en succesvol was in Kobanê, zal het ook succesvol zijn in Koerdistan en Turkije.”

In Rezik werden DBP-politici Nasır Yentar en Ihsan Inatçı en een vrouw gearresteerd na de demonstratie.