DFG: Aantal gevangengenomen journalisten is gestegen tot 87

4 november 2022
  • Noord-Koerdistan

De Dicle Fırat Journalistenvereniging (DFG) heeft haar oktoberrapport over rechtenschendingen tegen journalisten uitgebracht. “Journalisten en journalistiek werden in de maand oktober opnieuw geconfronteerd met moord, arrestatie, detentie en censuur. Onze collega Nagihan Akarsel, die vele jaren in de vrije pers werkte, werd vermoord en 11 collega’s werden gearresteerd, van wie er één huisarrest kreeg”, aldus het rapport.

‘Ze hebben een boodschap gegeven door Nagihan te doden’

Het rapport benadrukte dat de AKP-MHP-regering in oktober haar beleid van moord hervatte, een volledige vervanging voor de beruchte jaren ’90.

“Journaliste Nagihan Akarsel, een academicus en lid van het Jineologie Onderzoekscentrum, werd op 4 oktober vermoord in de stad Sulaymaniyah in de regionale regering van Koerdistan. Via Nagihan werd een bericht gegeven aan degenen die misbruiken en schendingen van rechten door de overheid aan de kaak stellen. Na de moord op Nagihan werden onze collega’s die verslag deden van de door vrouwen geleide protesten in veel steden ook het doelwit van veiligheidstroepen.

Het rapport ging ook in op de censuurwet die onlangs door het Turkse parlement is aangenomen. “Hoewel professionele persorganisaties het hardst hun stem hebben verheven tegen het wetsvoorstel, valt niet te ontkennen dat het wetsvoorstel alle geledingen van de samenleving aangaat. Met dit wetsvoorstel wordt de poging van een burger om zich te laten horen tegen een rechtsschending aangemerkt als ‘desinformatie’ en geblokkeerd. Met andere woorden, het wetsvoorstel zal de publicatie en verspreiding van nieuws over misdaden voorkomen, vooral die gepleegd door mannen en staatsfunctionarissen.”

De DFG herinnerde eraan dat een week nadat het wetsvoorstel in de Staatscourant was gepubliceerd, oppositie JINNEWS en het Mesopotamië Agentschap (MA) het doelwit waren en dat vervolgens 11 journalisten werden gearresteerd. “De hechtenis van 26 vrije persmedewerkers in een paar maanden tijd kon de traditie van de vrije pers niet beëindigen. Het toonde echter eens te meer aan dat de angst voor de waarheid van de regering haar tot de rand van haar eigen ineenstorting dreef. De nieuw leven ingeblazen versies van het hardhandig optreden van de regeringen van de beruchte jaren ’90 en JITEM zullen de vrije pers niet kunnen onderwerpen.”

Oproep voor solidariteit

Het rapport vermeldde ook de campagne “Bir Haber de Senden” (Een nieuwsbericht van jou) die werd gelanceerd om te protesteren tegen de druk, opsluitingen en arrestaties tegen de vrije pers. “We roepen onze collega’s op om hun rapporten te delen met JINNEWS en Mesopotamië Agency om te laten zien dat journalistiek geen misdaad is.”