EP-leden brengen bezoek aan Noord-Syrië

5 november 2022
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrie

Leden van de Koerdische Vriendschapsgroep van het Europees Parlement hebben vanaf 31 oktober een week lang de Autonome Regio Noord- en Oost-Syrië (AANES) en de Koerdische Regio (KRI) bezocht om een ​​idee te krijgen van de omstandigheden daar en om hun solidariteit te tonen met het Koerdische volk om mensen te uiten.

De medevoorzitters van de Koerdische Vriendschapsgroep, Francois Alfonsi en Andreas Schieder, wezen op de Turkse aanvallen op AANES-gebieden en riepen op tot internationale steun. De Oostenrijkse sociaaldemocraat Schieder vertelde Medya News: “We hebben hier niet alleen vriendelijke mensen ontmoet, maar ook zeer gecompliceerde omstandigheden. Wij geloven dat er veel onvriendelijke staten zijn. Wat het Koerdische volk nodig heeft, zijn meer vrienden in Europa.”

Alfonsi, een Europarlementariër van de Europese Vrije Alliantie (EFA) uit Frankrijk, die ook in Hewlêr (Erbil) sprak, zei dat het zijn eerste bezoek aan Noord- en Oost-Syrië was en dat hij zich bewust was van de moeilijke omstandigheden waarmee de Koerdische bevolking hier te maken heeft, zich bewust van de agressiviteit van Turkije en Iran en ook in Iraaks Koerdistan: “Maar ze hebben grote moed om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden met waarden die de waarden zijn van de toekomst voor het Midden-Oosten. Wij geloven niet dat het Midden-Oosten een toekomst kan hebben onder een dictatuur; alleen democratie kan een vreedzame regio creëren. En ik denk dat het Koerdische volk centraal staat in dit [democratie]project, omdat ze zich al in een situatie bevinden waarin ze democratie, vrouwenrechten en de bescherming van minderheden bevorderen. het strijd tegen de dictatuur en heeft al bewezen dat het een democratisch project kan opbouwen voor de landen en alle gebieden waar het leeft.

Alfonsi merkte op dat het interessant is om te zien hoe de AANES ondanks de moeilijkheden wordt gebouwd. “Het probleem is het vinden van steun om de aanvallen van Turkije op Rojava te stoppen”, zei de Europarlementariër en drong er bij Europa op aan om te handelen. “Europa is de machtigste entiteit in de buurt van het Midden-Oosten”, zei Alfonsi. “We kunnen druk uitoefenen op Turkije. We kunnen sancties opleggen aan Iran, Turkije en alle onderdrukkers. En we kunnen de situatie veranderen.”

Alfonsi zei dat u als leden van het Europees Parlement de aandacht van het Europees Parlement in Brussel zult vestigen op de Koerdische strijd in Syrië. Hij riep op tot Europese solidariteit en tweette tijdens zijn bezoek: “Het Koerdische volk blijft strijden voor hun vrijheid. Nadat ze het islamistische terrorisme hebben verslagen, moeten ze dat van Erdoğan bestrijden.”

De delegatie bezocht onder meer de vrouwenvereniging Kongra Star, een YPJ-basis in Hesekê en het stadhuis van Qamişlo en ontmoette de vertegenwoordiger van AANES Bedran Çiya Kurd. Ook deel van de delegatie was Alfonsi’s assistent Bruno Le Clainche, wiens broer Olivier Francois Le Clainche (guerrillanaam: Kendal Breizh) stierf in februari 2018 terwijl hij Afrin verdedigde tegen de Turkse invasie.