Belgisch advocatenkantoor brengt Turkije’s gebruik van chemische wapens naar de VN

8 november 2022
  • België

Volgens een artikel gepubliceerd door het persbureau Mezopotamya, het advocatenkantoor Van Steenbrugge Advocaten in België, dat volgens het Internationaal Strafhof en de Magnitsky-wet, evenals voor het gebruik van chemische wapens, een procedure bij de VN heeft gestart.

Professor van de Universiteit Gent en voormalig Belgisch vicepremier, die het advocatenkantoor leidt, dr. Johan Vande Lanotte en advocaat Johan Heymans van het advocatenkantoor hebben namens de Coalitie tegen het Gebruik van Chemische Wapens in Koerdistan een verzoek gestuurd aan het secretariaat-generaal van de Verenigde Naties , op basis van beelden en berichten over het gebruik van chemische wapens. De brief is op 7 november per fax naar de secretaris-generaal van de VN gestuurd.

In hun verzoek stelden de advocaten Johan Vande Lanotte en Johan Heymans dat de Coalitie tegen het Gebruik van Chemische Wapens in Koerdistan een schending van de bepalingen van het Verdrag inzake Chemische Wapens van Turkije heeft vastgesteld en eisten een onderzoek naar de vraag of de Turkse staat chemische wapens heeft gebruikt in het noorden van Irak.

Een groot onderzoek om de beschuldigingen op te helderen

Het verzoek vermeldde ook dat “een onderzoekscommissie buitengewoon belangrijk en dringend zal zijn om de beschuldigingen van de Koerdische bevolking die in deze regio woont, te verduidelijken, maar die tot nu toe niet onafhankelijk zijn onderzocht.

Er werd ook verwezen naar het rapport van de International Doctors for Prevention of Nuclear War (IPPNW), waarin de bezorgdheid van de Coalition Against the Use of Chemical Weapons in Koerdistan werd geuit. Verder werd erop gewezen dat IPPNW een onafhankelijke en betrouwbare internationale medische groep is die in 1985 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.