Taxichauffeur veroordeeld in Duitsland voor spionage voor Turkije

12 november 2022
  • Duitsland

Een taxichauffeur die ervan wordt beschuldigd een agent voor Turkije te zijn, is veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De straf houdt ook een overtreding van de wapenwet in.
Volgens berichten bekende hij de aanklachten van spionage en deed hij donderdag na de uitspraak afstand van zijn recht om in beroep te gaan. De straf omvat ook een overtreding van de Wapenwet omdat hij een handlanger 200 patronen scherpe munitie heeft gegeven.

In september 2021 heeft Aziz A., een Duitse Turk, informatie verkregen en doorgegeven over twee vermoedelijke volgelingen van de islamitische prediker Fethullah Gülen die in Keulen woonden. De Hogere Regionale Rechtbank gaf de 47-jarige verzachtende eer voor het feit dat dit geen ernstige gevolgen had gehad voor de betrokken partijen.

“Ik was niet op de hoogte van de gevolgen”

“Ik wilde alleen mijn land helpen, maar ik wilde geen problemen”, zei Aziz A., die beweerde dat hij niet op de hoogte was van de gevolgen die zijn spionageactiviteiten zouden kunnen hebben. Hij zou informatie en munitie hebben gegeven aan de 41-jarige Ali D., die in juli werd veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf met een proeftijd van 21 maanden voor activiteiten van inlichtingendiensten voor Ankara. De patronen en een lijst met namen en gezochte posters van aanhangers van de Gülen-beweging, maar ook mensen van Koerdische afkomst, waren in september vorig jaar in een hotelkamer in Düsseldorf gevonden. Een medewerker deed de ontdekking in de kamer van Ali D. en verwittigde de politie. Het incident leidde tot een grootschalige operatie.

Gülen, voormalige bondgenoot van Erdogan

Het regime in Ankara geeft de zogenaamde Gülen-beweging de schuld van de vermeende couppoging in Turkije in 2016 en treedt op tegen leden van de organisatie in binnen- en buitenland. Tot de “poging tot staatsgreep” werd de Gülen-beweging in Turkije beschouwd als de grootste aanhanger van het Erdogan-regime. In 2013 kregen Erdogan en Gülen ruzie. De predikersbeweging wordt in Turkije beschouwd als een terroristische organisatie.