50 mensen aangehouden in verband met explosie Turkije

15 november 2022
  • Turkije

Het aantal mensen dat is opgepakt in verband met de bomaanslag op de Istiklal-straat in de wijk Beyoğlu in Istanbul is opgelopen tot 50.

In een verklaring in de Plan- en Begrotingscommissie in het parlement zei minister van Justitie Bekir Bozdag: “Het aantal aanhoudingen in verband met de aanval heeft 50 mensen bereikt.”

Bij een bomaanslag kwamen zondag 6 mensen om het leven en raakten 81 anderen gewond in de drukste straat van Istanbul. Turkse functionarissen waren er snel bij om de Koerdische vrijheidsbeweging de schuld te geven van de dodelijke aanval en beweerden dat de aanvaller uit het noorden van Syrië was gekomen. De Turkse politie maakte maandag bekend dat 46 mensen zijn aangehouden in verband met de aanslag. Dit aantal is nu opgeschroefd naar 50.

HSM veroordeelde de terreurdaad en zei vervolgens: “Allereerst bieden we onze condoleances aan aan de nabestaanden van de slachtoffers en wensen we de gewonden een spoedig herstel. We hebben niets te maken met dit incident en het is algemeen bekend bij het publiek dat we ons niet rechtstreeks op burgers zouden richten en geen acties zouden goedkeuren die op burgers zijn gericht.

De algemeen bevelhebber van de Syrische Democratische Krachten (SDF) Mazlum Abdi kondigde aan niks te maken te hebben met de laffe daad: “Onze strijdkrachten hebben niets te maken met de aanval in Istanbul en ontkennen de beschuldigingen die onze strijdkrachten de schuld geven.”

De Volksverdedigingseenheden (YPG) weerlegden ook de aantijgingen van de Turkse staat en zeiden: De verklaring van de YPG luidde: “We verwerpen deze ongegronde beschuldigingen ten stelligste. We hebben geen connectie met de terrorist Ehlam El-Beşîr die de aanslag heeft gepleegd. De hele wereld weet dat het principe van onze strijdkrachten gebaseerd is op de bescherming van mensenrechten en terrorismebestrijding. Wij veroordelen elke vorm van aanvallen gericht op burgers. Onze strijdkrachten strijden binnen de context van democratie, mensen- en vrouwenrechten en de strijd tegen terreur en dictatuur.”