TAJÊ-congres: Voor de zelfbeschikking van Yazidi-vrouwen

16 november 2022
  • Zuid-Koerdistan

De Yezidi-vrouwenbeweging TAJÊ wil zich nog beter organiseren en het vermogen tot zelfverdediging versterken.

De Yezidi-vrouwenbeweging TAJÊ (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî) hield zondag een congres in Shengal met 250 afgevaardigden. De definitieve verklaring is vandaag gepubliceerd.

In de verklaring wijst TAJÊ erop dat afgevaardigden de regio niet in mochten en dat het congres plaatsvond op de  dag van de bevrijding van IS. Het congres was opgedragen aan de gevallenen en aan alle mensen die Shengal verdedigden tegen ISIS en de aanvallen die gezamenlijk werden uitgevoerd door de Turkse staat en de KDP.

“Ons congres vond plaats in een tijd dat de Turkse staat massale verkenningen en luchtaanvallen uitvoert. Ondanks de aanvallen van de Turkse staat en zijn partner KDP, zou het kunnen worden gerealiseerd met georganiseerde en voortdurende wilskracht”, aldus de slotverklaring. De afgevaardigden maakten duidelijk dat ze het isolement van PKK-leider Abdullah Öcalan zien als het isolement van Yezidi-vrouwen en zullen strijden voor zijn fysieke vrijheid.

Solidariteit met de opstand in Iran

Op het congres werden actuele politieke ontwikkelingen besproken. Het ging vooral om de voortdurende aanvallen op Shengal, die het laatste aaneengesloten nederzettingsgebied van de Yazidi-gemeenschap bedreigen. “Deze aanvallen zijn bedoeld om het Yazidi-volk uit Shengal te verdrijven. De Yezidi-vrouwen reageren op dit smerige beleid met de claim alle vrouwen te organiseren’, zegt de TAJÊ.

De revolutionaire opstand in Iran en vooral in Rojhilat (Oost-Koerdistan), die twee maanden geleden werd ontketend door de moord op de Koerd Jina Mahsa Amini door de morele politie en wordt gekenmerkt door de slogan “Jin Jiyan Azadî” (Vrouwen, Leven, Vrijheid), spreekt de TAJÊ betuigen hun solidariteit.

Afgevaardigden op het 2e TAJÊ-congres in Shengal

Op het congres werd een videoboodschap van Sozdar Avesta (KCK) afgespeeld en werd een verklaring van de Gemeenschap van Vrouwen van Koerdistan (KJK) voorgelezen. De focus lag op de behoefte van vrouwen om zich op alle gebieden van het leven in Shengal op een zelfbepaalde manier te organiseren. Ook de problemen van Yezidi-vrouwen op sociaal, politiek en economisch vlak kwamen aan bod.

Overeengekomen doelen en projecten

Op het congres is besloten om het organiseren in raden en gemeenten te bevorderen. Om een ​​verandering in het patriarchale gedachtegoed te bewerkstelligen wil de TAJÊ educatief werk doen. Kindhuwelijken, gedwongen huwelijken en polygynie moeten worden bestreden. De levens van vooraanstaande vrouwen uit de Yazidi-gemeenschap zullen worden onderzocht en de resultaten zullen in boekvorm worden gepubliceerd.

Een focus van de Yazidi-vrouwenbeweging blijft de gevolgen van het IS-bloedbad van 3 augustus 2014. De TAJÊ wil blijven vechten om ervoor te zorgen dat de daders wettelijk worden vervolgd en dat wat er op internationaal niveau gebeurt, wordt geclassificeerd als genocide en femicide. De verhalen van Yezidi-vrouwen die uit IS-gevangenschap zijn bevrijd, moeten worden opgeschreven en in zoveel mogelijk talen worden vertaald. In dit verband spreekt de TAJÊ zich uit tegen de overbrenging van voormalige Yezidi IS-gevangenen naar het buitenland. De beweging wil ervoor zorgen dat de bevrijde Yezidi’s in hun eigen land kunnen leven. Er moeten economische projecten worden opgezet zodat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Vooral voor jonge Yezidi-vrouwen moet werk plaatsvinden op het gebied van onderwijs, politiek, samenleving, defensie, cultuur en sport.