Burgerlijke ongehoorzaamheid buiten het hoofdkwartier van de CoE vanwege Turkse chemische aanvallen

17 november 2022
ANF Images
  • Frankrijk

Een groep jonge Koerdische activisten heeft donderdag een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid georganiseerd buiten het hoofdkwartier van de Raad van Europa (RvE) in Straatsburg, Frankrijk. De jongeren protesteren tegen het internationale stilzwijgen over de Turkse chemische aanvallen op Koerdische guerrillatroepen. Volgens berichten is een groep het gebouw binnengedrongen.

De protesten gaan in toenemende mate door na de laatste berichten over het geïntensiveerde gebruik van chemische wapens door het Turkse leger in Koerdistan. Koerden en hun vrienden zijn over de hele wereld de straat op gegaan om de misdaden van de binnenvallende Turkse staat tegen de guerrillatroepen in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak) aan de kaak te stellen in de nasleep van de beelden die op 18 oktober door Koerdische media werden gepubliceerd, waarop twee vrijheidsstrijders lijden onder een chemische aanval in de Iraakse regio Koerdistan.

De belangrijkste eis van de wereldwijde protesten is een onafhankelijk onderzoek door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in de regio Koerdistan van Irak (KRI) in het licht van de herhaaldelijk blootgestelde maar aanhoudend genegeerde beelden en rapporten van de grond.