Kadri Esen: We zullen doorgaan met publiceren in het Koerdisch

17 november 2022
  • Noord-Koerdistan

Het harde optreden van de regering tegen de Koerdische pers gaat door. Terwijl Koerdische journalisten worden onderworpen aan detenties, arrestaties en verboden, is de verspreiding van Xwebûn, de opvolger van het eerste dagblad, Azadiya Welat, recentelijk verhinderd.

Azadiya Welat, waarvan de uitgevers in de jaren 90 werden vermoord, gearresteerd en onderworpen aan vergelijkbaar repressief beleid, werd in het verleden meerdere keren gesloten. De krant verschijnt momenteel wekelijks onder de naam Xwebûn. Distributie van Xwebûn wordt echter ook tegengehouden door de politie. In Diyarbakır bedreigde de politie verschillende busmaatschappijen die de krant naar andere steden vervoerden.

De uitgever van de krant, Kadri Esen, sprak met ANF over de krant en de problemen waarmee ze werden geconfronteerd.

Het harde optreden van de regering tegen de Koerdische pers gaat door. Terwijl Koerdische journalisten worden onderworpen aan detenties, arrestaties en verboden, is de verspreiding van Xwebûn, de opvolger van het eerste dagblad, Azadiya Welat, recentelijk verhinderd.

Azadiya Welat, waarvan de uitgevers in de jaren 90 werden vermoord, gearresteerd en onderworpen aan vergelijkbaar repressief beleid, werd in het verleden meerdere keren gesloten. De krant verschijnt momenteel wekelijks onder de naam Xwebûn. Distributie van Xwebûn wordt echter ook tegengehouden door de politie. In Diyarbakır bedreigde de politie verschillende busmaatschappijen die de krant naar andere steden vervoerden.

De uitgever van de krant, Kadri Esen, sprak met ANF Nieuwsagentschap over de krant en de problemen waarmee ze werden geconfronteerd.

Verbod op krantenproducten

“Ik ben meerdere keren door de politie gedagvaard om als uitgever een verklaring af te leggen. Zowel de gedrukte als de online versie van de krant hebben altijd te maken gehad met hardhandig optreden en nu richten ze zich op onze gedrukte edities. In september, oktober en november probeerde de politie de bezorging van onze krant vanuit Amed (Diyarbakir) naar andere steden te voorkomen zonder rechterlijke uitspraak. Toen we probeerden informatie te verkrijgen via onze advocaat, kwamen we erachter dat er een besluit was genomen om een aantal van onze eerdere uitgiften in te trekken.”

Ze willen koerdische journalisten intimideren

De uitgever veroordeelde de willekeurige obstructie van de krant en zei: “Als ze een reden hebben, moeten ze ons informeren, zodat we manieren kunnen zoeken om dienovereenkomstig te vechten. Maar we weten heel goed wat hun doel is. Ze proberen Koerdische journalisten te intimideren en publiceren in het Koerdisch. Wat er ook gebeurt, we blijven journalistiek bedrijven.”

Politie bedreigde busbedrijven

Esen merkte op dat de politie busmaatschappijen had bedreigd en hen had gewaarschuwd de krant niet te verspreiden. “De politie heeft onlangs busbedrijven gedreigd met inbeslagname. Bedrijven moeten wat dat betreft geen stap terug doen, want wij zijn een legale krant en betalen belasting aan de staat.”

Juridische actie tegen crackdown

Esen zei dat ze juridische stappen hebben ondernomen in deze kwestie en voegde eraan toe: “We zullen doorgaan met publiceren in onze moedertaal. We gaan het harde optreden het hoofd bieden door ons meer op ons werk te concentreren en juridische procedures te starten. Een paar dagen geleden gingen we naar het busstation, legden daar een verklaring af en verspreidden onze krant onder winkeliers. We hebben juridische stappen ondernomen, maar tot nu toe is er geen officiële verklaring aan ons afgelegd. Zelfs als ze een officiële verklaring of rechtvaardiging geven, zullen we niet overtuigd zijn omdat we weten waarom ze hardhandig tegen ons optreden. Daarom zullen we hoe dan ook doorgaan met publiceren in het Koerdisch.”