Chemische wapens: Hamburgse Groenen opgeroepen tot actie

20 november 2022
  • Duitsland

Zaterdag vond de lgemene staatsvergadering van de Groenen (der Grünen) plaats in het gemeenschapscentrum Wilhelmsburg in Hamburg. Vertegenwoordigers van de Koerdische jongerenorganisaties TekoJIN en TCŞ en activisten van de feministische organisatie “Gemeinsam Kampfen” maakten van de gelegenheid gebruik om pamfletten uit te delen aan de leden van de Groenen met de oproep om actie te ondernemen tegen aanvallen met chemische wapens door Turkije op de guerrillastrijders in Zuid- Koerdistan. Het panel van de Hamburgse Groenen liet een spreker op het podium een ​​kort statement maken.

Anja Flach legde uit dat het Turkse leger de afgelopen maanden meer dan 2.400 aanvallen met verboden wapens tegen de Koerdische guerrillastrijders heeft uitgevoerd en dat ten minste 89 strijders zijn omgekomen als gevolg van gifgas. “Het waren strijders die ons allemaal verdedigden tegen de zogenaamde Islamitische Staat”, zei Flach, verwijzend naar video-opnamen van de Turkse oorlogsmisdaden in Zuid-Koerdistan.

Flach meldde ook dat een delegatie van de medische vredesorganisatie IPPNW de regio niet in mocht om de incidenten te onderzoeken.

De activisten riepen de Hamburgse Groenen op om de federale regering over te halen een aanvraag in te dienen bij de OPCW om aanvallen met chemische wapens door Turkije te onderzoeken. De toespraak werd door veel Groenen met applaus gesteund.

Ook kreeg een delegatie Iraniërs de gelegenheid om de Groenen op te roepen de opstanden in Iran te steunen.