Australische Groenen veroordelen Turkse bombardementen op Koerden

25 november 2022
  • Australië

De Groenen (Greens) veroordelen krachtig de recente agressie van Turkije tegen de Koerden, inclusief de gruwelijke bombardementen op ziekenhuizen en scholen.

Senator Jordon Steele-John, de woordvoerder buitenlandse zaken van de Australische Groenen partij, heeft de laatste agressie van Turkije tegen de Koerden in Noord- en Oost-Syrië en in Noord-Irak krachtig veroordeeld.

“De Groenen veroordelen krachtig de recente agressie van Turkije tegen de Koerden, inclusief de gruwelijke bombardementen op ziekenhuizen en scholen. De Groenen erkennen het voortdurende onrecht dat wordt begaan tegen het Koerdische volk en zullen er altijd voor pleiten dat dit onrecht wordt rechtgezet”, twitterde senator Steele-John op 22 november.

Hij werd gesteund door Groenen-senator David Shoebridge, die op 22 november ook tweette:

“Ik sluit me aan bij gekozen vertegenwoordigers over de hele wereld en roep op tot een einde aan de Turkse agressie tegen het Koerdische volk. De dreigementen van Erdogan met een grondoffensief tegen Koerden in Syrië en Irak moeten worden beantwoord door een verenigde wereldwijde oppositie.”

Hij werd gesteund door Groenen-senator David Shoebridge, die op 22 november ook tweette:

“Ik sluit me aan bij gekozen vertegenwoordigers over de hele wereld en roep op tot een einde aan de Turkse agressie tegen het Koerdische volk. De dreigementen van Erdogan met een grondoffensief tegen Koerden in Syrië en Irak moeten worden beantwoord door een verenigde wereldwijde oppositie.”

Beide senatoren hebben uitgebreide gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Koerdische gemeenschap in Australië en waren uitgesproken voorstanders van Koerdische zelfbeschikking.

Tijdens een bijeenkomst buiten het Parliament House in Canberra op 27 oktober zei senator Steel-Jordon:

“De Groenen zullen altijd solidair zijn met het Koerdische volk.

Je hebt nu en zal altijd onze sterkste steun hebben. We erkennen de rechten van het Koerdische volk op zelfbeschikking en het recht van mensen en lokale gemeenschappen om zeggenschap te hebben over hun eigen bezittingen.

We steunen de onmiddellijke verwijdering van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) van de lijst van terroristische organisaties van de Australische regering. Het is een seculiere partij die pleit voor volledige godsdienstvrijheid, vrouwenrechten, sociale economie, het naast elkaar bestaan van samenlevingen van verschillende religies, LHBTIQ-rechten en een duurzame economie. Het is geen terroristische groepering.”