Demonstraties in Europa: Verdedig Koerdistan, hef PKK-verbod op!

27 november 2022

Koerden en mensen in solidariteit in Europa zijn opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen de Turkse aanvallen op Rojava en de Iraanse bloedbaden in Rojhilat. In Duitsland werd de opheffing van het PKK-verbod geëist.

Demonstraties waartoe Koerdische verenigingen hadden opgeroepen, vonden zaterdag plaats in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Engeland, Cyprus, Oostenrijk en Zwitserland. De protesten waren gericht tegen de aanvallen van Turkije op Rojava (West-Koerdistan) en de bloedbaden door het Iraanse regime in Rojhilat (Oost-Koerdistan). Tijdens de demonstraties in Duitsland werd de opheffing van het PKK-verbod, dat 29 jaar geleden werd uitgevaardigd, geëist. ANF Nieuwsagentschap documenteerde een deel van de protesten in Duitsland en Oostenrijk:

Demonstratie in Saarbrücken

Het Koerdisch Samenlevingscentrum Saar (KGZ) en de campagne “Verdedig Koerdistan” hadden opgeroepen tot een demonstratie in Saarbrücken. De deelnemers toonden hun solidariteit met het verzet in de autonome regio Noord- en Oost-Syrië en in Iran en riepen op tot opheffing van het verbod op activiteiten tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die is gebruikt om Koerden die in Duitsland wonen strafbaar te stellen. voor 29 jaar. De Duitse federale regering en de NAVO werden veroordeeld voor het steunen van de Turkse oorlogsmisdaden in Koerdistan. In toespraken werd opgeroepen tot een wapenexportverbod naar Turkije en sancties tegen het Erdogan-regime.

Demonstratie in Heilbronn

Honderden mensen protesteerden in Heilbronn tegen de aanvallen op Rojava en Rojhilat en het PKK-verbod in Duitsland. “Stop de illegale aanvalsoorlog van Turkije in Rojava en Zuid-Koerdistan! Stop etnische zuivering en executie van 15.000 gevangenen in Iran! Solidariteit met de revolutie in Iran en Rojava – dood aan de dictators!” eiste een spreker en legde uit: “Sinds zaterdag 19 november bombardeert de Turkse luchtmacht doelen in Rojava (Noordoost-Syrië) en in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak) . Onder leiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan worden de mensen die primair verantwoordelijk waren voor het militair verslaan van de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) in voorgaande jaren het doelwit van Operatie ‘Klauw-Zwaard’.

Dit alles gebeurt op hetzelfde moment dat het Iraanse regime met de grootste wreedheid te werk gaat tegen de eigen bevolking.Ook hier wordt getracht het door vrouwen georganiseerde en geleide verzet voor een zelfbepaald leven te vernietigen. In de Koerdische regio’s van Iran vinden militaire belegeringen plaats en overal in Iran worden mensen doodgeschoten of doodgeslagen op straat. Het is duidelijk dat het Iraanse regime probeert de minderheden Azerbeidzjaans, Loren, Arabieren, Baloch en Turkmenen, de verschillende etnische en religieuze groepen, te scheiden en te splitsen. Op deze manier wil het Iraanse regime het verhaal bestendigen dat de protesten worden gecontroleerd door het Westen en dat niet-Iraanse mensen samenwerken met de westerse mogendheden om het land omver te werpen en te verdelen. Maar de huidige protesten laten zien dat mensen zich daardoor niet laten tegenhouden. Overal in het land, of het nu in sjiitische of soennitische regio’s is, of in Koerdische, Balochische of Perzische regio’s, gaan mensen de straat op. Ze roepen Jin, Jiyan, Azadî of Zen, Zendegi, Azadi – in twee talen, maar verenigd. De slogan verbindt mensen van verschillende etnische groepen, religies en klassen. En het verbindt ons ook over de landsgrenzen heen. De eisen van het volk van Iran zijn duidelijk vrouwen, leven, vrijheid en weg met het regime van de mullah!

De aanvallen van de Turkse luchtmacht sinds 19 november hebben al talloze dorpen in Rojava en andere burgerdoelen getroffen, waaronder een ziekenhuis in de Kobanê-regio en elektriciteits- en watercentrales. Een kamp met IS-gevangenen was ook het doelwit van Turkse troepen, waardoor sommigen konden vluchten en acht bewakers die verantwoordelijk waren voor de beveiliging van de gevangenis werden gedood. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn tot nu toe meer dan 30 mensen gedood en tientallen burgers gewond. Bovendien gebruikt het Turkse regime de recente tragische gebeurtenissen om de aanslag van 13 november in Istanbul te legitimeren om deze militaire aanvallen te legitimeren, hoewel de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) duidelijk afstand heeft genomen van de beschuldigingen dat zij verantwoordelijk was voor de aanslag. Ook de Syrian Democratic Forces en het autonoom zelfbestuur in het noordoosten van Syrië hebben zich duidelijk gedistantieerd van de beschuldigingen.

Ondertussen twijfelen ook tal van experts en onafhankelijke organisaties aan een verband tussen de PKK en de SDF en de aanslag in Istanbul. Erdogan gaat soms een stapje verder en overweegt een grondoffensief. Voor het grootste deel accepteert de NAVO-gemeenschap van staten de misdaden van Turkije zonder scherpere kritiek. Ook de Duitse regering is niet duidelijk genoeg over deze aanvalsoorlog en heeft Turkije tot nu toe slechts opgeroepen om gematigd op te treden in het kader van haar aanvallen.

Op 21 november bezocht federaal minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zelfs haar tegenhanger Süleyman Soylu, die bekend staat om zijn ultrarechtse houding tegenover de Koerdische oppositie, en verklaarde dat ze “solidair was met Turkije”. Dit gebaar van de federale regering legitimeert niet alleen de aanvalsoorlog van de Turkse staat, die het internationaal recht schendt, maar negeert ook volledig de belangen van de Koerdische samenleving die in Duitsland woont. Die houding betekent ook dat de chemische wapens die de NAVO-partner jarenlang in Zuid-Koerdistan gebruikte, zonder meer zijn goedgekeurd.”

Betoging in Ulm

In Ulm protesteerden verschillende organisaties tegen de aanvallen op Rojava en Rojhilat en riepen op tot een gezamenlijke strijd. Op een spandoek stond “Verdedig Koerdistan”.

Demonstratie in Salzburg

In Salzburg vond een demonstratie plaats waarin de oorlogsmisdaden van de Turkse staat in Koerdistan en de onwetendheid van de internationale gemeenschap werden veroordeeld. Met YPJ- en YPG-vlaggen wezen de demonstranten erop dat de People’s and Women’s Defense Forces in Rojava de hele mensheid hebben verdedigd tegen ISIS en nu worden gebombardeerd met NAVO-wapens. Onder meer de KPÖ-politicus Kay-Michael Dankl en de activiste Anna Stein spraken. In toespraken werd ook verwezen naar de revolutionaire opstanden in Iran en werd opgeroepen tot solidariteit met Rojhilat.

Demonstratie in Karlsruhe

In Karlsruhe waren er protesten tegen het PKK-verbod in Duitsland en de Turkse aanvallen op Rojava. In een toespraak werd erop gewezen dat het Erdogan-regime Rojava wil bezetten en de Koerdische bevolking wil verdrijven. Elke aanval op het democratisch zelfbestuur van Noord- en Oost-Syrië betekent een overwinning voor IS en daarmee een gevaar voor de hele wereld.

Demonstratie in Stuttgart

In Stuttgart vond een demonstratie plaats onder leiding van activisten van de Koerdische vrouwenbeweging.

Demonstratie in Freiburg

In Freiburg demonstreerden talloze mensen tegen het PKK-verbod.

Demonstratie in Siegen

In Siegen vond een demonstratie plaats tegen de aanvallen op Koerdistan en de stille goedkeuring van de internationale gemeenschap.

Demonstratie in Frankfurt

Honderden mensen gingen de straat op in Frankfurt om te protesteren tegen de Turkse aanvallen op Noordoost-Syrië en om solidariteit te tonen met het Rojava-verzet. De demonstranten droegen vlaggen van de YPJ/YPG.

Demonstratie in Düsseldorf

In Düsseldorf vond een demonstratie plaats tegen het PKK-verbod en de criminalisering van de Koerdische beweging in Duitsland. De federale regering is bekritiseerd vanwege haar steun aan de Turkse regering. De aanvallen op Rojava, die het internationale recht schenden, zouden niet mogelijk zijn zonder internationale steun, zei het in een toespraak.