Şirnex: Opnieuw verdacht sterfgeval in Turkse gevangenis

9 december 2022

In de T-type gevangenis in de Noord-Koerdische provincie Şirnex (Tr. Şırnak) is een gevangene onder verdachte omstandigheden overleden. De dode man is Emre Abalak.  Volgens de versie van de gevangenisdirectie is de 26-jarige woensdag in de wasruimte gevallen en met zijn hoofd op de grond gevallen. In een ziekenhuis in Amed (Diyarbakır), waar hij direct na het “ongeluk” naartoe werd gebracht, bezweek hij ongeveer 24 uur later aan een hersenbloeding.

Voor HDP-parlementslid Nuran Imir lijkt het verslag van de gevangenisautoriteiten echter dubieus. Vrijdag diende de politicus een schriftelijk verzoek in bij het Turkse parlement om de minister van Justitie te vragen waarom de man überhaupt werd vastgehouden. Abalak is pas onlangs teruggekeerd naar de gevangenis na een definitieve straf van 20 jaar gevangenisstraf. Hij had eerder ongeveer zes maanden in hechtenis gezeten, maar werd vrijgelaten omdat hij vanwege kanker als ongeschikt voor de gevangenis werd geclassificeerd. “Om welke reden moest hij zijn gevangenisstraf beginnen, terwijl de geneeskundige al had vastgesteld dat hij ongeschikt was voor gevangenisstraf?”, wil Imir weten. Het parlementslid eist ook informatie over de vraag of er een doodsonderzoek is gestart en dat onderzoeken tegen de gevangenisbewaarders worden overwogen. Emre Abalak werd donderdagavond laat begraven in zijn geboorteplaats Silopiya.

Verdachte sterfgevallen in hechtenis komen veel voor in Turkije. In september zorgde een bijzonder dramatische dood achter de tralies voor afschuw nadat bekend werd dat de politieke gevangene Barış Keve dood was aangetroffen in een isoleercel in de gevangenis van Malatya (Ku. Meletî) onder tot op de dag van vandaag onduidelijke omstandigheden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds het begin van het jaar zeker 73 gevangenen in Turkse hechtenis om het leven gekomen. De meesten van hen zaten om politieke redenen gevangen en stonden op de lijst van ernstig zieke gevangenen.