Yazidi Feest Cejna Êzî gevierd in Duitsland

17 december 2022
  • Duitsland

In Isselburg, Noordrijn-Westfalen, werd het Yazidi-feest Cejna Êzî gevierd. Het evenement werd georganiseerd door de coördinatie van de Yazidi-gemeenschap in Europa. Cejna Êzî is een van de grootste feestdagen van de Yazidi-religieuze gemeenschap en wordt gevierd na enkele dagen vasten voor de winterzonnewende.

De viering werd bijgewoond door tal van Yezidi’s, gastsprekers en vertegenwoordigers van de Koerdische overkoepelende organisatie FED-MED, evenals Yüksel Koç, medevoorzitter van de Europese koepelorganisatie KCDK-E, en Ahmet Turhalli van de Islamitische Gemeenschap van Koerdistan (CIK). Vanuit Turkije sprak HDP-parlementslid Ayşe Acar Başaran over de talloze bloedbaden die de Yezidi-gemeenschap in de geschiedenis heeft ondergaan en de noodzaak voor het Koerdische volk om op een verenigde en georganiseerde manier op te treden om verdere genocidale aanvallen te voorkomen.

Er wordt vuil beleid gevoerd tegen de eenheid en georganiseerde structuren van het Koerdische volk, zei het parlementslid, die ook de woordvoerder is van de HDP Vrouwenraad. “Onze steden worden vernietigd, duizenden van onze vrienden worden als politieke gijzelaars in de gevangenis gehouden. Duizenden mensen worden in ballingschap gedreven en leven als vluchteling in het buitenland. Tegelijkertijd worden we aangevallen met een speciale oorlogstactiek. Deze tactieken zijn gericht op onze eenheid en onze georganiseerde structuren. Onze eenheid wordt vernietigd; we worden gezocht verdeeld. Het gebeurt keer op keer dat sommigen vallen voor deze machinaties van de staten en de heersers. Er wordt beweerd dat Yezidi’s geen Koerden zijn, of dat moslim-Koerden anders zijn dan Yezidi’s.  Zo proberen ze een wig tussen ons te drijven. In het licht van deze speciale oorlogsvoering herinneren we ons 2014 toen Daesh [“Islamitische Staat”] Shengal aan de ene kant en Kobanê aan de andere kant aanviel. We verdedigden Shengal en Kobanê samen. Toen de ontheemden uit Shengal naar Bakur [Noord-Koerdistan] kwamen, verwelkomden we ze met open armen. Als we op een dag naar Shengal komen, zullen de mensen ons ook met open armen ontvangen en ons verdedigen. We zullen ons samen verdedigen en zo de smerige politiek van verdeeldheid laten mislukken.

Als we de handen in elkaar slaan en schouder aan schouder strijden in goede en slechte tijden, kunnen we een vrij leven opbouwen in ons land. Vandaag zijn we in Duitsland om een Yazidi- feestdag te vieren. Deze dag is onze feestdag, een gelukkige dag. We delen zowel onze pijn als onze vreugde”, zei HDP-parlementslid Ayşe Acar Başaran.

Meer toespraken werden gevolgd door muzikale bijdragen, waaronder een optreden van een Yezidi-kinderkoor. Het evenement werd afgesloten met dans.

CEJNA ÊZÎ

De zon speelt een belangrijke rol in de Yazidi-religie, daarom worden ze vaak “Rojperest” (zonaanbidders) genoemd. Volgens oude Mesopotamische overtuigingen wordt de zon beschouwd als een zichtbaar symbool van God, omdat het de bron van het leven vertegenwoordigt. Het festival wordt daarom geassocieerd met de winterzonnewende. Voor de zonnewende vasten mensen ter gelegenheid van korte dagen. Het festival zelf is een verbreken van het vasten, vergelijkbaar met het traditionele, pre-christelijke begrip van advent en Kerstmis. Na drie dagen vasten wordt samen met familie, kennissen en vrienden het vasten verbroken. Na de gezamenlijke maaltijd wordt het Yezidi-tafelgebed opgezegd en neemt elke deelnemer symbolisch een stuk brood in zijn of haar mond.

Op vrijdagochtend eten de Yezidi’s samen een maaltijd. Alle gezinsleden feliciteren elkaar met het feest. Kinderen gaan van huis tot huis en krijgen snoep. Voedsel wordt uitgedeeld aan buren in naam van de doden, de graven van de overledenen worden bezocht op de Yazidi-begraafplaatsen en religieuze hoogwaardigheidsbekleders bidden voor de doden. Daarna bezoeken de volwassenen de huishoudens van hun buren en vrienden.