Oproep aan Franse regering over bloedbad Parijs: Verwijder staatsgeheim!

19 december 2022
  • Frankrijk

Er worden voorbereidingen getroffen voor een grote mars 10 jaar na de de moord op drie Koerdische vrouwen in Parijs op 9 januari 2013. Er werd een oproep gedaan aan de regering om het “staatsgeheim” op te heffen.

PKK-oprichter Sakine Cansız (Sara), KNK Parijs-vertegenwoordiger Fidan Doğan (Rojbîn) en Koerdisch jeugdbewegingslid Leyla Şaylemez (Ronahî) werden op 9 januari 2013 vermoord door de Turkse staat in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk.

Naar aanleiding van de tiende herdenking van het het bloedbad hielden de Franse Koerdische Vrouwenbeweging (TJK-F) en de Franse Democratische Koerdische Raad (CDK-F) een persconferentie.

Op 7 januari wordt er een grote protestmars gehouden in Parijs. De reeks protestacties gaat op 4 januari 2023 van start met de slogan “Hef staatsgeheim op! Maak een einde aan 10 jaar straffeloosheid”.

De verklaring tijdens de bijeenkomst in drie talen (Koerdisch, Frans en Turks) luidt als volgt: “We herdenken het tiende jaar van de moord op onze kameraden Sakine Cansız, Fidan Doğan en Leyla Şaylemez, in Parijs, op 9 januari 2013. Deze 3 vrouwen streden voor de vrijheid van het Koerdische volk en Koerdische vrouwen in het bijzonder. Deze onmenselijke aanval tegen onze kameraden werd uitgevoerd door Turkse inlichtingendiensten, met de instructies van de fascist Erdoğan, en met de openlijke en geheime steun van lokale troepen.

We herdenken onze kameraden Sakine Cansız, Fidan Doğan en Leyla Şaylemez met dankbaarheid en genegenheid, en we buigen respectvol voor hun herinneringen.naar aanleiding van de 10e herdenking veroordelen we nogmaals met grote woede de fascistische Turkse staat die dit bloedbad heeft gepland, besloten en uitgevoerd, en alle krachten die openlijke of geheime steun en goedkeuring gaven aan de moorden, zwegen en verhinderden dat verantwoordelijk voor blootstelling.

Het bloedbad van 9 januari in Parijs is als een zwarte vlek de geschiedenis ingegaan. Als Koerdische vrouwen kennen we heel goed degenen die dit evenement hebben uitgevoerd. We kennen deze strijdkrachten van de NAVO-samenzwering tegen onze leider Abdullah Öcalan, die op 9 oktober 1998 uit Syrië werd verdreven en op 15 februari 1999 werd ontvoerd. en onze mensen in Koerdistan. Alle NAVO-leden, evenals de Turkse staat die al deze aanvallen heeft uitgevoerd, zijn verantwoordelijk voor dit bloedbad. Op de 10e herdenking van het bloedbad in Parijs veroordelen we deze krachten nogmaals.

De Franse staat is verantwoordelijk voor het bekendmaken van het bloedbad van 9 januari in Parijs en voor het berechten en vervolgen van de verantwoordelijken. Gedurende 10 jaar heeft de Franse staat echter geen serieuze en concrete stappen ondernomen om licht te werpen op deze gebeurtenis. Er is geen zicht op gerechtigheid. Daarom zeggen we in dit 10e jaar: ‘Verwijder het staatsgeheim! Maak een einde aan 10 jaar schaamte!’

Acties starten op 4 januari

Iedereen, vriend of vijand, moet weten dat we als Koerden en Koerdische vrouwen zullen strijden totdat de verantwoordelijken voor dit bloedbad zijn berecht. Vanaf 4 januari 2023 zullen we tot 9 januari 2023 in actie komen, vooral de mensen en vrouwen van Koerdistan die in Frankrijk wonen. We zullen onze martelaren herdenken.

Op woensdag 4 januari ontmoeten we vrouwen en vrienden uit Koerdistan voor het informatiebureau van Koerdistan. We zullen onze daad van gerechtigheid uitvoeren.

Op zaterdag 7 januari houden we onze gerechtigheidsmars met de deelname van onze mensen in heel Europa.

Op maandag 9 januari houden we ons herdenkingsevenement, opnieuw voor het informatiebureau van Koerdistan, met een officiële ceremonie die zal worden georganiseerd door de gemeente Parijs.

We roepen al onze mensen, vrouwen en vrienden, en alle volkeren die gerechtigheid en vrijheid eisen, op om zich op de krachtigste manier en met dezelfde woede en vastberadenheid bij onze acties aan te sluiten als op de eerste dag na de moorden.”