4e congres van de Yazidi Partij voor Vrijheid en Democratie van start in Shengal

20 december 2022
  • Zuid-Koerdistan

In het Zuid-Koerdische Sinune, Shengal, is het 4e congres van de Yazidi Partij voor Vrijheid en Democratie (PADÊ) van start gegaan met de deelname van 250 afgevaardigden en 500 gasten.

Instellingen en organisaties uit Shengal, militaire functionarissen, prominente leden van Yazidi en Arabische gemeenschappen, Yazidi religieuze geleerden, vertegenwoordigers van PUK (Patriottische Unie van Koerdistan), Partiya Peşvero, sjiitische mensen, TAJÊ (Yazidi Vrijheidsbeweging voor Vrouwen), YBŞ (Verzetseenheden van Shengal ) en YJŞ (Vrouweneenheden van Shengal ) nemen deel aan het congres.

PADÊ-medevoorzitter Ömer Salih hield een toespraak en zei: “We maken tumultueuze tijden door, met de politieke agenda in de regio en de wereld die elke dag verandert. Economische, politieke en sociale crisissen in de wereld, Irak en de regio nemen toe en leiden tot oorlogen en conflicten. Het epicentrum van deze oorlog is onze regio. Onze regio lijdt onder crises, spanningen, oorlogen en conflicten in het algemeen.”

Salih benadrukte dat de binnenvallende Turkse staat het Ottomaanse rijk nieuw leven probeert in te blazen en het Midden-Oosten binnen te vallen. Hij verklaarde: “Het grootste obstakel voor een oplossing in het Midden-Oosten is de fascistische Turkse staat die pogingen tot een oplossing ondermijnt. De voortdurende aanvallen op Rojava, Syrië, Zuid-Koerdistan, Shengal en de schending van de soevereiniteitsrechten van Irak tonen de Turkse droom van een invasie en herinvoering van de Ottomaanse grenzen.”

Salih vervolgde: “De Yazidi-gemeenschap heeft zich georganiseerd op basis van een vrije en democratische filosofie en heeft democratische instellingen opgericht. De PADÊ is opgericht als een partij van het Yazidi-volk om de problemen van de Yazidi-gemeenschap op te lossen en voert haar politieke en sociale activiteiten dienovereenkomstig uit.”

Salih merkte ook op dat iedereen zijn stem zou moeten verheffen tegen het Turkse gebruik van chemische wapens tegen Koerdische vrijheidsguerrilla’s en het verergerde isolement dat werd opgelegd aan de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan in Turkije.