Mélenchon spreekt “stelling van de racistische gek” tegen

27 december 2022
  • Frankrijk

De Franse politicus Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France insoumise gelooft niet dat de aanslag op het Koerdische culturele centrum Ahmet Kaya in Parijs toeval was. Mélenchon herhaalde deze verklaring op zijn blog. De voormalige presidentskandidaat sprak van een “gevoel van extreem onbehagen” en riep op om de aanslag van vrijdag te classificeren als een “terroristische aanslag” en de zaak over te dragen aan het National Counter-Terrorism Attorney’s Office (PNAT).

De persoonlijkheid van de vermoorde mensen, de locatie van hun moord en de context gaven aan “dat dit een opzet was”. De PNAT is het best bekend met organisaties “die in staat zijn om ‘persoonlijkheden’ op te sporen en te manipuleren die zo gestoord zijn dat ze in staat zijn tot moord”, schrijft Mélenchon in zijn blogpost van 26 december.

Geen zaak als alle andere

Het was een trieste 24 december voor de avond van eten en geschenken. De moord op drie politieke activisten in het centrum van Parijs in het Koerdisch Cultureel Centrum, onder wie de leider van de Koerdische Vrouwen in Frankrijk, heeft onze harten geroerd met woede, walging en verdriet.

Toen we terugkeerden naar het door de kerkleiding voorgestelde ontmoetingspunt, waren er die dag maar een paar van ons beschikbaar in Parijs. U zult dit waarschijnlijk allemaal gevolgd hebben. Ik kom hierop terug om een ​​gevoel van extreem onbehagen te markeren dat ik heb gevoeld bij alles wat ik heb gezien en gehoord. De moord op de drie Koerdische leiders, die al tien jaar zonder gearresteerde dader verloopt, was al een episode die een vreemde schaduw werpt over alles wat er in Frankrijk met de Koerden wordt uitgespeeld. De zaak bleef open ondanks de aanstaande geplande sluiting van de zaak. Dit is alleen te danken aan de vastberadenheid van de advocaten die de mazen in de juridische logica van de aanwerving hebben gevonden. Maar waarom is het ‘verdedigingsgeheim’ tien jaar later nog steeds niet opgeheven? En waarom dit ‘verdedigingsgeheim’?

Insoumis zijn trouwe metgezellen van de Koerdische strijd

Natuurlijk kan men niets overwegen zonder aan Turkije te denken. Onder Erdogan, die de krant Le Monde een ‘gematigde islamist’ noemde toen hij de verkiezingen in zijn land won, hebben we niets anders gezien dan repressie, moord en politieke processen tegen de democratische politieke stromingen van Turkije. Ondanks de moeilijkheden hebben deze zich altijd een weg naar boven weten te banen ondanks bedreigingen en voortdurend geweld en intimidatie door de machthebbers. In de loop van de tijd, sinds de Linkse Partij, zijn de Insoumis trouwe metgezellen in deze strijd. Jean-Christophe Sellin en Éric Coquerel waren aanwezig bij alle processen tegen de verantwoordelijken van de Democratische Volkspartij (HDP). En hier in Parijs ook op het hoogtepunt van de mobilisaties, of het nu bij de herdenkingsplechtigheden voor de moorden is of bij de strijd in Syrië tegen Daesh.In die tijd reisden Mathilde Panot en Danièle Obono naar Rojava in Syrië om daar te zijn. In de gemeenteraad van Parijs legde Danielle Simonnet de heimelijke verstandhouding bloot van het bedrijf Lafarge, dat Daesh een tiende betaalde om zijn cementfabriek in Syrië in de zogenaamde kalifaatzone operationeel te houden. Ze stond aanvankelijk vrijwel alleen totdat het schandaal niet langer kon worden beheerst en de managers van het bedrijf werden aangeklaagd. In het Europees Parlement hebben onze EP-leden campagne gevoerd om een ​​einde te maken aan het schandaal rond de classificatie van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als een ‘terroristische organisatie’. Omdat dit een situatie is volgens de wensen van Erdogan en om de NAVO, waarvan Turkije lid is, een plezier te doen.

Eisen van de Franse delegatie

Net als anderen onder ons heb ik mijn rol gespeeld in wat in de loop der jaren een van de langdurige identiteitsstrijd van onze politieke familie is geworden. Die 24 december was er een bijeenkomst op de Place de la République en wij waren een delegatie. Éric Coquerel vroeg me om namens ons allemaal te spreken, zodat het de kracht van onze gehele representativiteit zou projecteren ter ondersteuning van de demonstratie tegen de moord op het Koerdisch Cultureel Centrum.

Ik presenteerde de eisen van onze parlementariërs en ons actiecomité over deze kwestie: volledige ontneming van het geheim van de verdediging met betrekking tot de zaak van tien jaar geleden en verwijzing naar het antiterrorismeparket voor de moorden op 23 december. Er is een onderzoek gaande. Zeker. Maar ook onze ervaring en die van de talrijke activisten van alle pluimage die bij deze gelegenheid aanwezig waren, hebben hun waarde. Het is bewezen dat de expertise van degenen die bij het internationale leven betrokken zijn, heel wat waard is in vergelijking met de onnauwkeurigheden van degenen die de dossiers bestuderen zonder zelfs maar een dag ervaring te hebben met de gebeurtenissen, de omgevingen of de gewoonten van de hoofdrolspelers. Dit soort gebrek verklaart waarschijnlijk waarom de Koerdische vrouwelijke leider, een voormalige Rojava-strijder die aan het front gewond raakte, politiek asiel werd geweigerd. Want niemand zou geloven dat anticommunisme, de classificatie van de PKK als terrorist of de wens om niet met Erdogan en Turkije te rotzooien niet de reden waren voor dit politiebesluit.

Wij geloven niet in toeval

Daarom hebben we besloten om op dit publieke podium onze mening te verkondigen. We geloven niet dat de moordenaar toevallig verscheen op de plaats en het tijdstip van een bijeenkomst van Koerdische vrouwen om de herdenking van de moord op de drie leidende Koerdische vrouwen tien jaar geleden voor te bereiden. Dat hij psychisch gestoord was, is zeker niet verwonderlijk. Voorbereidingen treffen om militante vrouwen te verwoesten, is niet de taak van iemand met een normale geestelijke gezondheid. Het in koelen bloede vermoorden van drie activisten, waaronder de leider van de Koerdische vrouwen, is daar het bewijs van. Zijn verleden ook. Maar dat maakt alles wat volgde vanaf zijn vrijlating tot zijn geheime bewapening binnen twaalf dagen alleen maar curieuzer.

Gestoorde individuen lokaliseren en manipuleren

Bij de moord op Samuel Paty was het parket voor terrorismebestrijding betrokken. Waarom is dit gedaan? Omdat ze het beste weet van de kromme dingen van organisaties die ‘persoonlijkheden’ kunnen vinden en manipuleren die zo gestoord zijn dat ze in staat zijn tot moord. Terecht werd besloten dat het vermoeden van banden met terroristische kringen nuttig was om de omstandigheden van de moord op te helderen. De moordenaar van de Koerden had op 23 december een vluchtelingenkamp aangevallen met een sabel. In dit geval verwees hij naar zijn intellectuele connecties met gewelddadige extreemrechtse kringen. Hij zou hebben toegegeven dat hij dit keer uit racistische motieven handelde. Hij zou een voorbeeld kunnen zijn van zo’n dader.

Onderzoek moet duidelijkheid geven

Het verband met de herdenking van de drievoudige moord tien jaar geleden en het doel van de ontmoeting aan wiens deur de moordenaar kwam, verdient verdere navolging. Zeker in de huidige sfeer van herhaald geweld van extreemrechtse zijde in Frankrijk. Het lijkt daarom twijfelachtig om te zeggen dat “er geen element is dat de noodzaak van doorverwijzing zou bevoordelen” door het parket voor terrorismebestrijding. Want het is juist de taak van de onderzoeken om op dit punt duidelijkheid te scheppen. En andersom zou je kunnen zeggen dat de persoonlijkheid van de vermoorde mensen, de plaats van moord en de context in eerste instantie aangeven dat dit een opzet is en niet andersom. Het Counter-Terrorist Inquiry zou dit echter met meer competentie vaststellen dan wie dan ook. Velen zijn zich ongetwijfeld bewust van de prijs die ons land in het verleden heeft betaald voor de vervolging van strijdkrachten van buiten het land. Maar de waarde van de tegenovergestelde strategie is niet bewezen.

De stelling van de racistische gek

Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is om te beslissen. Door te zeggen dat ‘de Koerdische gemeenschap het doelwit was’, plaatste de president van de republiek de gebeurtenis in een heel specifieke context. Het zou onnatuurlijk zijn om daar geen rekening mee te houden. Het zou jammer zijn als de stelling van de racistische gek die naar willekeur moordt een goede manier lijkt om diplomatieke of andere problemen te vermijden. Dit zou in ieder geval een grote vergissing zijn. Het idee dat je gemakkelijk politieke tegenstanders kunt doden, kan heel slecht aflopen. Daarnaast moet men bedenken hoeveel landen en gewelddadige regimes er zijn waarvan de tegenstanders hun toevlucht hebben gezocht in Parijs. Aan niemand mag een teken van zwakte worden gegeven.

De aanval is een serieuze politieke aangelegenheid

Wat betreft de gevoeligheid voor extreemrechts ‘om niet te stoken’ (zoals op een andere schaal te zien is in de Creuse), ook dat is een complete fout gezien de politieke principes van deze beweging, die elke bezuiniging interpreteert als een bemoedigende zwakte. Vanuit al deze gezichtspunten staat de moord op de Koerden op 23 december niet op zichzelf. Het is ook niet het probleem van de Koerdische gemeenschap alleen. Het is een serieus politiek probleem van interne en externe veiligheid. Alles wat wordt gedaan in de vier landen (Turkije, Iran, Syrië, Irak) waar het Koerdische volk woont, zal nauwlettend worden gecontroleerd door henzelf en door de regimes die hen regeren.