Protesten en herdenkingen in Rojhilat

29 december 2022
  • Oost-Koerdistan

Ondanks alle repressie door het Iraanse regime waren er hernieuwde protesten bij herdenkingsevenementen in Bokan en Mahabad in Rojhilat voor drie activisten die door het regime zijn vermoord.

Drieënhalve maand na de moord op Jina Amini door de zedenpolitie in Teheran gaan de protesten tegen het Iraanse regime door. Met name Oost-Koerdistan (Rojhilat) blijft een aandachtspunt van het verzet. Veertig dagen na de moord op Shahriar Mohammadi door regeringstroepen werd zijn nagedachtenis een teken van protest. Familieleden lieten duiven vliegen en eisten vrijheid.

Shahriar Mohammadi was niet de enige die 40 dagen eerder door het regime in Bokan werd vermoord. Ook verzamelden mensen zich bij het graf van Milad Marufi om te protesteren. Marufi’s moeder legde uit: “Mijn zoon is een gevallen man voor vrijheid, voor Koerdistan, daarom loop ik rechtop.”

Ook de vermoorde activist Ghafour Moludi werd in Bokan herdacht. Veel mensen kwamen naar zijn graf en riepen: “De gevallenen zijn onsterfelijk.”

Er werd ook een herdenkingsdienst gehouden in Mahabad. De activist Mehran Rahmani, die 40 dagen geleden werd vermoord, werd herdacht in het dorp Qalûzndan bij Mahabad. Veel mensen zongen Koerdische revolutionaire liederen bij zijn graf en zetten een teken voor een revolutie tegen het regime van de mullahs.

Drie andere demonstranten vermoord

Honderden demonstranten zijn de afgelopen drie maanden vermoord. Het regime schiet ook buiten de protesten om. Volgens het mensenrechtennetwerk Koerdistan werd de Koerdische burger Ferşad Ibrahimi op 24 december doodgeschoten door regeringstroepen in de buurt van de Oost-Koerdische stad Kamyaran toen ze het vuur openden op zijn voertuig bij een controlepost.

Bij een soortgelijk incident in de provincie Qazvin op 26 december zou de politie de 17-jarige Mehrdad Malek in een auto hebben neergeschoten.

19-jarig meisje “verdwenen” nadat ze was ontvoerd door regeringstroepen

De 19-jarige Mahsa Qurbanî werd vorige week ontvoerd door regeringstroepen in Sine (Sanandaj) in Oost-Koerdistan. Er is geen teken van leven van haar. Haar familieleden vrezen dat ze is vermoord.

Berichtgeving moeilijk

Door de blokkade van het internet door het Iraanse regime is berichtgeving over Iran slechts in beperkte mate mogelijk. Het is praktisch onmogelijk om een ​​totaalbeeld te geven van de situatie in Rojhilat, Iran en Balochistan.