Massale aanval op jonge vrouw in Sulaymaniyah

31 december 2022
  • Zuid-Koerdistan

Op een motor- en autobeurs in de Zuid-Koerdische metropool Sulaymaniyah vielen bijna honderd mannen een vrouw aan. De jonge vrouw wilde meedoen aan het jaarlijkse evenement in het Hiwan-district en werd daardoor bijna gelyncht.

Op video’s die op digitale netwerken circuleren is te zien hoe de vrouw wordt achtervolgd en geslagen door tientallen mannen. Het seksistische geweld wordt gevierd en gefilmd door de aanwezigen.

De parlementaire voorzitter van de regio Koerdistan van Irak (KRI), Rêwas Faeq, veroordeelde de lynchpoging op Twitter.

“Deze ‘mannen’ vallen op brute wijze een jonge vrouw aan die, zoals zij allemaal, een auto- en motorshow bezoekt. Ze zijn het product van barbaars gedrag dat in deze regio elke dag op een geplande en georganiseerde manier wordt vertoond jegens vrouwen. Een de samenleving en de overheid die deze agressieve mentaliteit niet kunnen doorbreken, zijn gedoemd tot een snelle dood”, schreef Faeq.

Ook Shanaz Ibrahim Ahmed, wiens echtgenoot de Iraakse president Abdul Latif Rashid (PUK) is, reageerde via Twitter: “Ik veroordeel ten zeerste de aanval op de jonge vrouw. Geweld tegen vrouwen is onaanvaardbaar. De daders moeten voor de rechter worden gebracht.”

Volgens de politie zijn er zeven mensen gearresteerd in verband met de aanval en loopt er een onderzoek.