Het embargo van de Syrische regering eist mensenlevens

4 januari 2023
  • Rojava/Noord- en Oost-Syrië

De situatie in het zelfbesturende kanton Shehba in Noord-Syrië en in de eveneens belegerde districten Shexmeqsud en Esrefiye in Aleppo wordt met de dag dramatischer. In totaal wonen er 25.000 gezinnen in Shehba, dat zijn meer dan 200.000 mensen die Afrin ontvluchtten voor de Turkse bezetting. Nog eens 2.000 families uit Afrin zijn ondergebracht in de zelf opgezette kampen Afrin, Shehba, Veger, Serdem en Berxwedan. De levensomstandigheden in de kampen, die al moeilijk waren door het embargo van het Assad-regime, verslechterden opnieuw dramatisch met het begin van de winter. De mensen in de regio lijden zowel onder de aanhoudende aanvallen door Turkse en islamitische gevolmachtigde troepen als onder het embargo dat is opgelegd door het Syrische regime. Door het embargo dat sinds maart 2019 aanhoudt, is er in veel gebieden een levensbedreigend aanbodtekort. Het Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië (AANES) vestigt herhaaldelijk de aandacht op de ernstige humanitaire crisis, die werd verergerd door het begin van de winter. Tot nu toe zijn zowel de internationale humanitaire organisaties als de grootmachten echter inactief gebleven.

Roşîn Musa, coördinerend lid van de vrouwenvereniging Kongra Star in Aleppo, en Mihemed Neso, medevoorzitter van het verbrijzelde kanton Afrin, spraken met ANF  Nieuwsagentschap over de huidige situatie in de regio die door het embargo wordt getroffen.

Vijftienduizend studenten kunnen geen les krijgen

Omdat de brandstof opraakt, kan er niet meer worden verwarmd. Ook zijn er constant stroomuitval. De lessen op scholen in de regio moesten worden opgeschort. Op 70 scholen in de regio kunnen momenteel geen lessen plaatsvinden, waardoor 15.000 leerlingen geen les krijgen en 950 leraren hun beroep niet kunnen uitoefenen.

De gezondheidszorg is ernstig beperkt

Het gebrek aan brandstof en medische voorraden dwong de ziekenhuizen ook om hun werk te beperken. Als gevolg hiervan konden ernstig zieke mensen hun noodzakelijke medische behandeling niet voortzetten en velen van hen zijn in levensgevaar.

Twee bakkerijen hebben al moeten stoppen met werken

Negen bakkerijen hebben tot nu toe de regio van brood voorzien, waarvan er al twee door het embargo moesten stoppen met werken. Er is nog maar een beperkte hoeveelheid meel over in de overige zeven bakkerijen. Met het vooruitzicht dat brandstof en meel door het embargo uit de regio worden afgesneden, is het zeer waarschijnlijk dat ook deze bakkerijen gedwongen zullen worden te sluiten.

Rusland geeft niet om mensen

“Al meer dan vijf jaar lijden de mensen van Shehba zowel onder aanvallen van de Turkse staat als onder het regeringsembargo in Damascus. Dit resulteert in zowel fysieke als psychische schade”, legt Mihemed Neso uit. “De dagelijkse aanvallen van de Turkse staat op de regio gaan door. Het is een gezamenlijk plan van de Turkse staat en de regering in Damascus. Rusland werkt met beide partijen samen en negeert de situatie van de mensen in de regio.”

Ziekenhuizen kunnen niet meer worden voorzien van medische benodigdheden

De mensen die van Afrin naar Shehba vluchtten, werden vanaf het begin geconfronteerd met moeilijke levensomstandigheden, meldt Mihemed Neso: “Het meest urgente probleem op dit moment is het gebrek aan medicijnen in onze ziekenhuizen. Onze centrale drogisterij heeft geen medicijnen meer. De ziekenhuizen kunnen hun patiënten niet meer verzorgen. Er is geen brandstof en geen medicijnen. Ventilatoren werken niet zonder elektriciteit. Elk medicijn vereist verschillende bewaarcondities en omgevingstemperaturen om de houdbaarheid en effectiviteit te garanderen. Zonder brandstof is het onmogelijk om in de eerste levensbehoeften van mensen te voorzien. Het is winter. Oude mensen en kinderen zijn ziek. Patiënten die dringend naar het ziekenhuis moeten kunnen niet vervoerd worden omdat er door het embargo geen brandstof is voor de voertuigen. De doktoren staan ​​hulpeloos door deze omstandigheden.”

Mensen moeten worden uitgezet

Mihemed Neso wijst erop dat 15.000 studenten het recht op onderwijs wordt ontzegd en dat mensen alleen worden gelaten om honger te lijden. “Aangezien de meeste studenten in dorpen wonen, is er brandstof nodig voor schoolbussen en verwarming van de scholen”, legt hij uit. “De regio wordt geconfronteerd met een grote dreiging. De regering in Damascus voert een beleid van uitzetting. Het is een alliantie tussen de Turkse staat en de regering in Damascus. Terwijl de Turkse staat de bevolking militair probeert uit te roeien, wil de regering in Damascus de bevolking uithongeren. Het is een klap voor het Autonome Bestuur die erop gericht is deze onbruikbaar te maken.”

Twee districten van Aleppo worden ook getroffen door het embargo

In de districten Şêxmeqsûd en Eşrefiyê van Aleppo wonen meer dan 250.000 mensen. In deze districten, waar voorheen acht bakkerijen voorzagen in de broodbehoefte van de bevolking, werd het aantal bakkerijen door gebrek aan brandstof en meel teruggebracht tot vier. In beide wijken is er drie uur per dag elektriciteit. Ook moesten meer dan vijfduizend studenten hun opleiding onderbreken wegens gebrek aan brandstof. Het Xalid Fajr-ziekenhuis heeft zijn dienstverlening aan het publiek moeten beperken vanwege een gebrek aan brandstof en medische voorraden.

Eergisteren stierf een kind als gevolg van het embargo

De vierjarige Wîsam Sîdo stierf op 2 januari als gevolg van het embargo. De jongen stierf aan een hartstilstand door een ernstige infectie, die hij opliep omdat er door het embargo geen brandstof voor verwarming was. De familie van Wîsam, afkomstig uit het dorp Qeretebê in Afrin-Şera, was na de bezetting van het kanton geëmigreerd naar het district Şêxmeqsûd.

Roşîn Musa, coördinerend lid van de overkoepelende vrouwenorganisatie Kongra Star in Aleppo, legt uit dat de regering in Damascus verhindert dat meel, kindermelk, brandstof, gas en voedsel de districten Şêxmeqsûd en Eşrefiye bereiken. Ze zegt: “Het is een embargo van Aleppo op Şehba en betekent een levensbedreigende situatie voor de mensen hier. Het embargo van de regering van Damascus heeft zo’n niveau bereikt dat ze zelfs geen babymelk meer toelaten in de regio.”

Politici en humanitaire organisaties moeten eindelijk in actie komen

Roşîn Musa benadrukt: “De regering in Damascus gebruikt verschillende methoden om chaos te creëren en de veiligheid en het samenleven van de mensen in Syrië te vernietigen door enerzijds militaire aanvallen en anderzijds honger en embargo. Damascus staat de Turkse staat toe zijn invasieaanvallen voort te zetten. De internationale humanitaire organisaties knijpen een oogje dicht. De internationale machten moeten sancties opleggen om een ​​nog gevaarlijkere situatie voor het Syrische volk te voorkomen.”