Twee SDF-leden gewond bij Turkse drone-aanval

4 januari 2023
  • Rojava/Noord- en Oost-Syrië

Twee leden van de Syrische Democratische Krachten (SDF) zijn dinsdag gewond geraakt bij de Turkse drone-aanval op het dorp Tall in Tawil nabij Hesekê in de autonome regio Noord- en Oost-Syrië. Dat meldt de persdienst van de SDF. De luchtaanval was gericht op een woongebouw in het dorp, dat ongeveer twee kilometer ten noorden van Hesekê ligt. De twee SDF-leden waren op dienstverlof.

Meer dan 150 doden door Turkse aanvallen

Volgens de SDF voerde Turkije vorig jaar 17.596 aanvallen uit op de Noordoost-Syrische autonome regio. In 120 gevallen werden drones gebruikt, in 43 gevallen straaljagers en in de overige gevallen zware artillerie, mortieren en tanks. In 2022 raakten 263 burgers gewond bij de aanslagen, onder wie 59 kinderen en 44 vrouwen. 59 burgers, onder wie 12 kinderen en vijf vrouwen, kwamen om bij de Turkse aanvallen. In 2022 sneuvelden 178 SDF-strijders, waarvan 95 bij het afslaan van Turkse aanvallen, 69 bij de strijd tegen “Islamitische Staat” (IS) en 14 bij verkeersongevallen en ziektes.

Turkije en IS coördineren hun aanvallen in het noordoosten van Syrië

De SDF en het Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië (AANES) waarschuwen al lang dat IS profiteert van Turkse aanvallen. Ongeveer 12.000 IS-leden worden vastgehouden in gevangenissen in het noordoosten van Syrië. Naast Syrische en Irakese onderdanen zijn er in kamp al-Hol 7.800 IS-vrouwen en -kinderen uit 54 andere landen ondergebracht. Turkije en IS coördineren hun aanvallen met elkaar, het voor de hand liggende doel is om de geïnterneerde islamisten te bevrijden.