Solidariteit vanuit Rojava met het verzet in ‘bruinkooldorp’ Lützerath

11 januari 2023

In het Duitse Lützerath begon de politie op 2 januari met voorbereidingen om het bezette dorp te ontruimen. Sinds vanmorgen probeert de politie in te breken in het centrum van het dorp en de bezette huizen en pleinen te ontruimen. Hiermee wordt de wil van een groot bedrijf weer afgedwongen met brute politiemacht, hier RWE, hoewel het duidelijk is dat door door te gaan met het delven en verbranden van kolen de klimaatverandering nog sneller zal gaan.

Het internationalistische initiatief “Make Rojava Green Again” stuurde via Twitter een boodschap van solidariteit met het verzet van de krakers en activisten in Lützerath. In hun verklaring wijzen de internationalisten op het centrale belang van het verzet van Lützerath voor de klimaatbeweging. Net als in het Hambacher Forst en het Danneröder Wald is het verzet gericht “tegen het aanhoudende beleid van laster in het licht van de klimaatcatastrofe”.

Denk globaal, verzet je lokaal

“In Lützerath heeft de beweging voor klimaatrechtvaardigheid de afgelopen twee jaar laten zien dat de strijd tegen de klimaatcrisis en het beleid dat deze veroorzaakte niet kan worden gestreden in parlementen of door overheidsparticipatie, maar een strijd is die lokaal wordt gestreden waar de vernietiging zelf plaatsvindt, samen met de lokale bevolking’, schrijft het initiatief in haar verklaring. Tegelijkertijd mag de mondiale context van de klimaatcatastrofe echter niet worden genegeerd.

Van Lützerath naar Rojava

“Met de ‘Make Rojava Green Again’-campagne spreken we ons uit tegen de ontruiming en vernietiging van Lützerath en de mijnbouw van de steenkool onder het dorp, die letterlijk de klimaatcatastrofe zou aanwakkeren. We betuigen onze volledige solidariteit met de krakers en actievoerders en roepen hen op zich massaal tegen de ontruimingspogingen te verzetten en Lützerath te verdedigen.”

Initiatief voor klimaatrechtvaardigheid uit Rojava

Het internationalistische initiatief “Make Rojava Green Again!” bestrijdt sinds 2018 de gevolgen van de oorlog en de vernietiging van het milieu in Rojava (Noord- en Oost-Syrië) in nauwe samenwerking met het zelfbestuur in Noord- en Oost-Syrië. Daarnaast doet het initiatief onderzoek naar ecologische landbouwmethoden en voert het projecten uit zoals ecologische landbouw en herbebossing. Dat de strijd tegen klimaatverandering internationaal moet zijn, was voor de actievoerders vanaf het begin duidelijk.