Erdoğan: “Selahattin Demirtaş zal nooit uit de gevangenis komen”

14 januari 2023
  • Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei zaterdag dat Selahattin Demirtaş, de voormalige medevoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP) en anderen die momenteel in de gevangenis zitten, nooit meer uit de gevangenis zullen komen.

Erdoğan richtte zich tijdens een toespraak in de zuidwestelijke provincie Muğla op Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP). Erdoğan beschuldigde Kılıçdaroğlu, een van de mogelijke namen die de president zal evenaren bij de komende verkiezingen, ervan terroristen te steunen en te proberen hen uit de gevangenis te krijgen.

“Probeer het niet tevergeefs, ze laten die terroristen daar niet gaan. Maar deze man belooft dit al. Heeft Demirtaş niet de dood van 51 mensen in Diyarbakır veroorzaakt? En deze man [Kılıçdaroğlu] zegt nu dat hij ze daar [gevangenis] zal weghalen”, zei Erdoğan.

Nu de verkiezingen naderen, hebben Erdoğan en zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) de CHP voortdurend beschuldigd van impliciete samenwerking met de HDP, die banden zou hebben met de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK).

Demirtaş zit sinds 2016 in de gevangenis, samen met 108 mensen die werden berecht vanwege de landelijke protesten in 2014 die werden uitgelokt door de invasie van de Islamitische Staat in de Syrisch-Koerdische stad Kobane.

Volgens een parlementaire vraag van de HDP in 2020 zijn er 43 mensen om het leven gekomen tijdens de protesten en is er geen onderzoek gestart om de daadwerkelijke moordenaars te identificeren. Ondertussen stelt de aanklacht die door de aanklagers is opgesteld voor wat bekend staat als het Kobane-proces het dodental op 37.