Herdenking van de gevallenen van Parijs in Argentinië

14 januari 2023
  • Argentinië

In Argentinië vonden deze week verschillende protestacties en herdenkingsevenementen plaats in verband met de aanslagen op de Koerdische bevrijdingsbeweging in Parijs. Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Evîn Goyî, Mîr Perwer en Abdurrahman Kızıl, die omkwamen bij de aanslagen op 9 januari 2013 en 23 december 2022, werden herdacht in Córdoba. Tijdens het evenement werd een video over de strijd van Sakine Cansız en Evîn Goyî vertoond en werd de Jineolojî-onderzoeker Nagihan Akarsel, die op 4 oktober 2022 door de Turkse geheime dienst in Silêmanî werd vermoord, herdacht.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires spraken de moeders van de Plaza de Mayo (Madres de Plaza de Mayo) donderdag in hun actie de aanslagen in Parijs aan, waarmee ze opheldering eisten over de verblijfplaats van hun tijdens de militaire dictatuur verdwenen kinderen. Toespraken herdachten de Koerdische doden in Parijs en wezen op het verband tussen de twee aanslagen die tien jaar na elkaar plaatsvonden. “De gevallenen van Koerdistan zijn hier – nu en altijd!” riepen de aanwezigen als blijk van solidariteit.

Vrijdag vond een protest plaats voor het Franse consulaat in Buenos Aires. Veel verschillende organisaties namen deel aan de actie, waaronder “Memoria Verdad Y Justicia”, “Pañelos en Rebeldia”, “Ni Una Menos” en “Nunca Mas” naast de Madres de Plaza de Mayo. De activisten riepen op tot opheldering van de aanslagen in Parijs en tot een gesprek met de ambassadeur. De eisen werden samen met een informatiedossier aan ambassademedewerker Virginia Reynal voorgelegd. De actie werd beëindigd met de oproep “Jin Jiyan Azadî” (Vrouw, Leven, Vrijheid).