Hongaarse filosoof en vriend van de Koerden Tamás overleden

16 januari 2023
  • Hongarije

Een goede vriend is niet meer. Filosoof en schrijver Gáspár Miklós Tamás stierf op zondag 15 januari 2023 na langdurige ziek te zijn geweest. Tamás, een Hongaarse filosoof, essayist, parlementslid in 1990-94, en een van de leidende figuren van de Hongaarse oppositie, werd 74.

G. M. Tamás werd geboren in Cluj (Roemenië) en verhuisde in 1978 naar Hongarije. “Ik kwam niet naar Boedapest, ik kwam naar de democratische oppositie in Boedapest”, zei hij tegen de pers. Hij kon korte tijd lesgeven vanwege zijn betrokkenheid bij de democratische oppositie, en werd vanwege zijn politieke standpunt van zijn universiteit ontslagen. Hij kreeg ook een uitzendverbod en zijn paspoort werd in beslag genomen. Hoewel zijn politieke strijd door de jaren heen werd gehinderd door de regeringen, was G. M. Tamás ook lid van het parlement.

Een vriend van de Koerden

Tamás, een vriend van de Koerden, verzette zich tegen het bezoek van de Turkse president Tayyip Erdogan aan zijn land op 7 november 2019 en verklaarde dat hij moest protesteren vanwege de aanvallen op Koerden. “We kennen allemaal de moorddadige aanval die Erdogan en zijn Turkse leger lanceren tegen de Syrische Koerden”, zei Tamas, eraan toevoegend: “Elke goedbedoelende man en vrouw zou de Koerden over de hele wereld moeten steunen.”

Tamás protesteerde ook tegen het verergerde isolement dat werd opgelegd aan de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan, die hij vergeleek met Benes, Maniu, Gandhi, Mandela en Sun Yat-Sen. “Öcalan zou niet langer in de gevangenis moeten zitten”, zei hij.

Tamás steunde ook de Koerdische politicus Leyla Güven en andere gevangenen toen ze een hongerstaking lanceerden tegen het isolement dat werd opgelegd aan de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan. “Duitsland en de EU moeten handelen als een vereiste van gelijkheid, vrede en democratie en de vrijheid van Abdullah Öcalan waarborgen”, zei hij.

Campagne om de PKK van de lijst te verwijderen

Onlangs was Tamás een van de meer dan 1000 mensen, waaronder filmmakers Ken Loach en Paul Laverty, de Amerikaanse schrijver en activist Lucina Kathmann, de Mexicaanse dichter, schrijver en redacteur Judyth Hill, de Schotse romanschrijver James Kelman en de Italiaanse cartoonist Michele Rech, die een verklaring waarin wordt opgeroepen de PKK te schrappen van de EU-lijst van terroristische organisaties.