Turkse gevechtsdrone valt auto aan tussen Qamişlo en Dêrik

18 januari 2023
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrië

Een Turkse gevechtsdrone bombardeerde een auto op de weg tussen Qamishlo en Derik. De aanval vond plaats zeven kilometer ten oosten van Tirbespiyê in het dorp Maşûqê. Er is geen informatie over de nasleep van de aanval. Het is de zevende bekende drone-aanval dit jaar door Turkije in de autonome regio Noord- en Oost-Syrië.

Op 3 januari werden de vertegenwoordiger van de MLKP in Rojava, Zeki Gürbüz, en de jager Özgür Namoğlu in Hesekê gedood door een Turkse drone. Op dezelfde dag bezweek een vrouw aan ernstige verwondingen opgelopen bij een drone-aanval op een kippenboerderij in Tirbespîyê op kerstavond. Een tienjarige jongen raakte ongeveer een week geleden gewond door een Turkse drone in Ain Issa. Zondag vond een drone-aanval plaats in een dorp in de buurt van Amûdê en een week geleden werd een auto gebombardeerd op de weg tussen Qamişlo en Hesekê.

Volgens de Syrische Democratische Krachten (SDF) voerde Turkije het afgelopen jaar 120 drone-aanvallen en 43 luchtaanvallen met straaljagers uit op Noord- en Oost-Syrië.

Turkije probeert vooral mensen te vermoorden die belangrijk zijn voor de stabiliteit in de gebieden van het Autonome Bestuur (AANES): leden van het zelfbestuurs, leden van militaire structuren, politici. Maar ook de burgerbevolking is herhaaldelijk het doelwit.

SDF kondigt jaarverslag aan van schendingen door Turkije en huursoldaten in Noordoost-Syrië