Duizenden mensen herdenken Hrant Dink in Istanbul

19 januari 2023
  • Turkije

Duizenden mensen in Turkije herdachten de Armeense journalist Hrant Dink, die 16 jaar geleden werd vermoord. Het grootste evenement vond plaats voor de voormalige redactie van de krant Agos in Halaskargazi Caddesi, waar Hrant Dink op 19 januari 2007 op straat werd doodgeschoten. Voordat hij werd vermoord, werd de hoofdredacteur van het Armeense weekblad Agos jarenlang vervolgd door nationalistische krachten in de samenleving en de rechterlijke macht omdat hij de genocide op het Armeense volk in het Ottomaanse rijk als zodanig beschreef. Zelfs kort voor zijn dood werd hij blootgesteld aan vijandelijkheden uit ultranationalistische kringen en aan gerechtelijke vervolging wegens “belediging van de Turkse identiteit”.

Dink voerde campagne voor de rechten van minderheden en verzoening tussen Armeniërs en Turken en streed voor democratie, vrijheid en een sociale confrontatie met de genocide van 1915. De Turkse regering verwerpt deze classificatie tot op de dag van vandaag resoluut.

“We zijn allemaal Hrant, we zijn allemaal Armeniërs”

De politie heeft voorafgaand aan de herdenking de locatie afgezet en identiteitscontroles uitgevoerd. Aan het gebouw waar vroeger de redactie van Agos zat, hing een enorme foto van Hrant Dink. Op de plek waar Dink werd getroffen door de dodelijke schoten, legden mensen bloemen en granaatappels. Op borden stond “Gerechtigheid voor Hrant” en “We zijn allemaal Hrant, we zijn allemaal Armeniërs” in het Armeens, Turks en Koerdisch. Er werden Armeense liedjes en een audio-opname van een eerdere toespraak van Hrant Dink afgespeeld.

Talrijke vertegenwoordigers van democratische massaorganisaties en politici van de HDP en CHP namen deel aan de herdenking, waaronder HDP-voorzitter Pervin Buldan. Bircan Yorulmaz, aangeklaagd in het zogenaamde Kobanê-proces en net vrijgelaten uit de gevangenis, las een bericht voor van de filmproducent Çiğdem Mater, die in het Gezi-opstandsproces tot 18 jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Een ander gelezen bericht kwam van de Afghaanse mensenrechtenactivist Shahrazad Akbar, die dit jaar de Hrank Dink-prijs ontving.

“Het schrijven van het verhaal van broederschap”

Om 15.05 uur, het tijdstip van de moord, kwam de familie Dink naar de gedenkplaats. Rakel Dink, de weduwe van de vermoorde man, legde ter plekke een bloem neer. Directeur Emin Alper zei in een toespraak dat de moord nog steeds een bloedende wonde is. Gerechtigheid is niet gediend en de duisternis die door de moordenaars is gecreëerd, is in de tussentijd misschien nog zwarter geworden.

“Wij zijn de vrienden van Hrant en we hebben hem een ​​gelijkwaardig, humaan en vrij samenleven beloofd. Vandaag zijn we hier om die belofte nogmaals in herinnering te brengen en met één stem te zeggen: ‘Fascisme uitdagend – Hrant, jij bent mijn broer’. Zoals we morgen unaniem vrouw zullen zijn, Alevieten, Koerden, homoseksuelen of transgenders, zo roepen we vandaag vol trots vol overtuiging: ‘We zijn allemaal Hrant, we zijn allemaal Armeniërs’. We zijn hier om de pen uit handen te nemen van de moordenaars die geschiedenis schrijven en de geschiedenis van broederschap schrijven’, zei Emin Alper.