Duizenden protesteren in Stockholm tegen het Zweedse beleid van concessies aan Turkije

22 januari 2023
  • Zweden

Zweedse en Koerdische organisaties verzamelden zich in Stockholm om te protesteren tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO en de concessies aan Turkije.

Onder het motto “Nee tegen de NAVO – Geen alliantie met fascisten” demonstreerden duizenden mensen tegen de uitlevering van vluchtelingen en wapenexport naar Turkije en tegen kernwapens in Zweden. De bijeenkomst werd georganiseerd door een brede alliantie van Zweedse en Koerdische organisaties en linkse partijen.

De activisten eisten vrijheid voor de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan en hekelden de oorlogsmisdaden van het Turkse leger in Koerdistan.

Een lid van de jongerenorganisatie van de Zweedse Linkse Partij bekritiseerde de regering die heeft besloten Koerden op te offeren als prijs voor toetreding tot de NAVO. “We verwerpen samenwerking met fascisten zoals Erdogan en verzetten ons tegen dit imperialistische beleid. De fascist Erdogan regeert Turkije met een terreurregime.”

Een grote PKK-vlag werd vanaf een brug neergelaten. De pop van Erdogan, die bijna twee weken geleden ondersteboven voor het stadhuis van Stockholm hing, werd ook bij deze demonstratie gedragen.

Activisten eisten dat de Zweedse regering op haar stappen zou terugkomen. “Het gevolgde beleid in het NAVO-toetredingsproces is een schande voor Zweden en moedigt Erdogan aan om door te gaan met het uitvoeren van zijn oorlogsbeleid tegen het Koerdische volk”, aldus de activisten.