Protesten in Iran en Oost-Koerdistan duren voort

23 januari 2023
  • Oost-Koerdistan en Iran

Met herinneringen aan de oprichting (hoewel kort van duur) van de Republiek Koerdistan 77 jaar geleden duren de protesten “Jin, Jiyan, Azadi” (Vrouw, Leven, Vrijheid) in Oost-Koerdistan en Iran voort.

Een groep jonge aanhangers van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan in Sardasht en Mahabad organiseerde een actie ter gelegenheid van de oprichtingsdag (22 januari 1946) van de Republiek Koerdistan, waarbij ze verklaarden dat ze de doelen van de Republiek Koerdistan zouden volgen en de opstand onder de slogan ‘Jin, Jiyan, Azadi’ naar de overwinning zouden leiden.

Antiregeringsgevoelens werden nog steeds geuit door middel van slogans en spandoeken in de openbare ruimte in Iran. In Teheran protesteerde een groep gehandicapte burgers tegen de regering van Ibrahim Raisi, die het budget voor gehandicapten afschafte.

Ondertussen organiseerden activisten uit Oost-Koerdistan en Iran acties in Parijs, Brussel en Glasgow en eisten dat de Revolutionaire Garde zou worden aangemerkt als een “terroristische organisatie”. Een andere demonstratie vond plaats in de stad Toronto, Canada in een autocolonne.

Het collectief ‘Jin, Jiyan, Azadi’ kondigde aan dat er op 28 januari in Londen een mars zou worden gehouden om de ‘Jin, Jiyan, Azadi’-opstand te steunen. De mars begint om 13.00 uur voor het hoofdkwartier van de BBC.