Baryana Sîdo: muzikante in het vluchtelingenkamp

Rojava/Noord-en Oost-Syrië

Baryana Sîdo is geboren in het Noord-syrische dorp Çolaqa in Efrîn-Cindirês. Na de bezetting van Efrîn (Afrin) op 18 maart 2018 door de Turkse staat, vluchtte ze met haar familie naar het naburige kanton Şehba en woont nu in het zelfbeheerde kamp Serdem. De 16-jarige droomt er al van kinds af aan van om een goede muzikante te worden. Alle andere jeugddromen werden vernietigd door de Turkse invasie.

Baryana Sîdo komt uit een familie van muzikanten. Ze vertelt dat haar vader, grote broer en grote zus ook zingen en muziek maken: “Omdat ik uit een familie van artiesten kom, was ik al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. Toen we in Efrîn woonden, was ik nog klein en ging ik naar school. Dus werd ik pas hier in Şehba intensief met muziek bezig. Ik zat in een kindergroep en zong. Toen al wilde ik gitaar leren spelen, maar er was niemand die het me kon leren. Mijn zus gaf me vioolles, van haar heb ik viool leren spelen. Als je viool kunt spelen, kun je alle andere snaarinstrumenten leren spelen. Later heb ik dus ook gitaar leren spelen. Door de steun van mijn familie heb ik me muzikaal ontwikkeld en ben ik nu lid van de culturele vrouwenbeweging Hîlala Zêrîn. Ik speel zowel viool als gitaar en wil mijn muzikale vaardigheden ontwikkelen ondanks de aanvallen van de Turkse staat en het embargo van het Syrische regime.”