De gerechtigheidswake van de familie Senyaşar markeert dag 557

  • Noord-Koerdistan

Emine Şenyaşar, die op 14 juni 2018 in het district Suruç van Urfa haar man en twee zonen verloor in een bloedbad dat werd georganiseerd door de lijfwachten en familieleden van de AKP-plaatsvervanger İbrahim Halil Yıldız, en haar zoon Ferit Şenyaşar, die bij dezelfde aanval gewond raakte, zetten hun gerechtswake voor het gerechtsgebouw van Urfa voort. De wake, gelanceerd op 9 maart in 2021, markeert zijn 557e dag. De moeder en haar zoon begonnen vrijdag vroeg in de ochtend aan de wake voor het gerechtsgebouw.

“Ze vervolgen ons nog steeds. Ze hebben mijn twee zonen vermoord in een ziekenhuis en een andere zit in de gevangenis. Waarom doet deze staat dit? Ze klagen òns aan in plaats van de moordenaars van mijn kinderen. Ze vragen me waarom ik ambtenaren zou hebben beledigd. Gezonde mensen gaan niet dood in ziekenhuizen. Weet Erdogan dit niet? Hij heeft ook kinderen. Ik ben ziek. Laat mijn kind vrij zodat ik naar huis ga. Waarom wordt mijn zoon niet vrijgelaten? Ik geef mijn zegen niet aan degenen die ons vervolgen. Aanklagers zouden de ziekenhuiszaak moeten openen’, zei moeder Emine Şenyaşar vandaag in een toespraak tijdens de wake.

In totaal werden 15 zaken geopend tegen Emine Şenyaşar, die haar man en twee zonen verloor bij de aanval, wegens “schending van de Wet op Vergadering”, “belediging”, “denigrerende staatsinstellingen” en “belemmering van de uitvoering van taken”. In totaal zijn er vijf zaken gestart tegen haar zoon Ferit Şenyaşar, die destijds ernstig gewond was geraakt bij de aanval, op basis van dezelfde beschuldigingen.