Fincancı: “Liever in de gevangenis dan in ballingschap”

  • Turkije

Şebnem Korur Fincancı, voorzitter van de Turkse Medische Vereniging (TTB), werd op 27 oktober in Ankara gearresteerd omdat zij publiekelijk had opgeroepen tot een onderzoek naar beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens in Koerdistan. De arrestatie van de internationaal bekende forensisch wetenschapper en mensenrechtenactiviste heeft wereldwijd tot protesten geleid. Voor het dagblad Yeni Özgür Politika deed Gülcan Dereli een interview met Prof. Dr. Onder leiding van Şebnem Korur Fincancı. Ze zit in de Sincan vrouwengevangenis voor “propaganda” voor de PKK.

In het interview legt ze de haatcampagne tegen haar en de medische vereniging uit: “Aanvallen op mij of de TTB zijn niets nieuws. Maar in dit geval is het duidelijk dat ze denken dat ze een manier hebben om ons te devalueren en te criminaliseren in de ogen van de samenleving. Het feit dat beelden van de huiszoeking aan de partijdige media werden voorgelegd met een draai aan de waarheid, toont aan dat ze van plan zijn deze kans ten volle te benutten.”

Blijf vechten in de gevangenis

De lastercampagne wordt voornamelijk aangewakkerd door de MHP, de ‘junior partner’ van de regering Erdogan. Fincancı zegt: “Ook al vindt de junior partner dat mij mijn staatsburgerschap moet worden ontnomen, dit is mijn thuis en het huis van degenen die niet denken zoals de junior partner. Laat me hetzelfde antwoord geven dat ik jaren geleden op die voorstellen gaf, en dit keer zei ik hetzelfde tegen degenen die erop stonden dat ik zou blijven: ik zit liever in de gevangenis in mijn eigen land dan dat ik me in een ander land van mijn vrijheid beroof. Ook al zit ik in de gevangenis, ik vind het belangrijk om deel te nemen aan de strijd voor mijn vaderland.

Het is niet nieuw dat ze mij aanvallen, maar het feit dat ik in het TTB-bestuur zit is nieuw en bij elke gelegenheid proberen ze TTB aan te vallen door misbruik te maken van mijn identiteit, die voortkomt uit de strijd voor mensenrechten. Het is algemeen bekend dat de positie van professionele organisaties in dit land, met name hun standpunt over het voorkomen en beheersen van misbruik van staatsmacht, het vertrouwen dat zij in de samenleving wekken, hun vermogen om het publiek correct te informeren en hun geloofwaardigheid tegenover elke politieke autoriteit, en in tijden van verharding nemen ze hun toevlucht tot methoden om dat effect op de samenleving weg te nemen.”

Sinds de AKP twintig jaar geleden aan de macht kwam, weerspiegelt de houding van de Turkse regering “de inspanningen van de politieke autoriteit om zich te ontdoen van haar tegenstanders, kritische benaderingen en controle-instrumenten”.

Geen contact met andere politieke gevangenen

Met betrekking tot de detentieomstandigheden legt Fincancı uit: “We kunnen zeggen dat het beleid om gevangenen uit de publieke belangstelling te houden sterker is geworden. Ik kan veel schendingen opnoemen, van toegang tot gezondheid tot het dagelijks leven. (…) Het isolement en de segregatie, vooral van degenen die om politieke redenen in gevangenissen worden vastgehouden, is de afgelopen zes jaar aanzienlijk toegenomen.”

Op eigen verzoek werd ze in een 1-persoons cel gezet, maar kreeg ze niet de kans om contact te leggen met andere mensen die om politieke redenen gevangen zaten: “Wat dat betreft is de staat van isolement en afzondering die kenmerkend is voor de F-type blijft bestaan.”