Internationalist Erti: Rojava is een voorbeeld van radicale democratie

  • Rojava/Noord- en Oost-Syrië

De Spaanse internationalist Argala Erti sprak met ANF nieuwsagentschap over zijn betrokkenheid bij de Rojava-revolutie en waarom hij naar Rojava kwam.

Erti (33) uit Madrid zei: “Mijn idee van Rojava werd 10 jaar geleden gevormd door revolutie, autonomie en zelfbestuur. Rojava is een voorbeeld van radicale democratie. De revolutie in Rojava sprak me erg aan. Ik ben daarheen verhuisd en heb het aan den lijve ondervonden.

Helaas is de informatie over de Rojava-revolutie zeer beperkt in Madrid, mijn geboorteplaats. De politieke bewegingen die het dichtst bij de revolutie staan, zijn het anarchisme en de vakbond waarvoor ik werkte, de CNT (Confederación Nacional del Trabajo / Nationale Confederatie van Arbeiders), maar momenteel kan de meest gedetailleerde informatie over de revolutie worden verkregen in Catalonië.”

Rojava is een referentie voor veel feministische groepen

Argala Erti onderstreepte dat Rojava een referentie is voor veel feministische groepen, waar niet alleen vrouwen maar ook mannen aan deelnemen. “Het is waar dat gendergelijkheid hier een realiteit is en vrouwen en mannen nemen momenteel het heft in handen in gemeenten, coöperaties en scholen. Veel coöperaties zijn gebaseerd op gelijk werk en krijgen wat je nodig hebt tijdens flexibele werkuren. Dit is inspirerend voor veel landen in Europa waar bruut kapitalisme ons leven verwoest.”

Ideeën van Öcalan

Erti zei: “De ideologie van Öcalan is belangrijk geweest in mijn leven en in de bewegingen waar we streven naar autonomie, municipalisme en milieubewustzijn. Zelfkritiek, hard werken en lang nadenken over mijn ideeën, even stil zijn en nadenken over mezelf en de fouten die ik heb gemaakt… Ook pluralistisch denken over wat ik goed kan en wat ik probeer te verbeteren voor een betere samenleving. Voor mij betekent Öcalan dat je je niet overgeeft aan het kapitalistische systeem.”