Seyit Evran, lange tijd journalist voor ANF, overleden in Noordoost-Syrië

Rojava/Noord- en Oost-Syrië

De Koerdische journalist Seyit Evran, die 30 jaar van zijn leven besteedde aan de strijd voor vrijheid op zoek naar de waarheid in vier delen van Koerdistan, is overleden.

Seyit Evran, lange tijd journalist voor ANF Nieuwsagentschap, is op 22 september overleden aan een hartaanval in Noord-Oost Syrië.

“Een journalist, een schrijver en een revolutionaire kameraad, Seyit Evran, die al lange tijd leed aan een hartziekte, verloor zijn leven terwijl hij behandeld werd in een ziekenhuis in Noord-Oost Syrië op 22 september,” zei een verklaring van de Free Press Union Birliği (Yekitiya Ragihandina Azad-YRA) op maandag.

In een laatste bericht voor zijn dood schreef Evran het volgende:

“Op de laatste reis!

Het kost veel moeite om elk moment van het leven een betekenis te geven. Ik lever ook grote strijd omwille van deze betekenis. Ik ben Koerdisch en mijn volk moest vrij zijn. Om dit te bereiken gebruikte ik mijn pen en mijn camera en sprak ik mijn woorden uit tot mijn laatste adem. Als ik nu terugkijk en zie hoeveel generaties er veranderd zijn… Wat ik weet is dat we elke dag meer en meer gegroeid zijn…

We komen uit de traditie van hen die gebaseerd zijn op de filosofie om hun steentje bij te dragen aan de vrijheid van dit volk, zelfs in het graf. Dat is inderdaad waar we voor hebben bestaan en geleefd.

Mijn grootvader begon deze strijd terwijl hij marcheerde met Sheikh Said. Ik ben een kleinzoon van hem en ik heb de vlag gehesen die ik van hem heb overgenomen met leider Apo (Abdullah Öcalan) en de PKK. Van Amed tot Garzan, van Afrin tot Qamishlo, van Zap tot Sulaymaniyah, van Urmia tot Mahabad, ik ben overal geweest. Nu is een deel van mij Bakur geworden, een deel van mij Rojava, een deel van mij Bashur en een deel van mij Rojhilat. Ik werd helemaal Koerdistan. Nu heb ik miljoenen mensen achter me die deze traditie zullen voortzetten…

Er was nog veel te doen, maar het lijkt erop dat de tijd op is.

Vaarwel, met liefde!”